Klijenti još jedne banke u Srbiji na meti prevaranata: CERT upozorava na fišing kampanju

Ekonomija 30. maj 202414:56 4 komentara
Shutterstock/Backcountry Media

Nacionalni CERT obavestio je sve klijente bankarskih usluga da je u toku maliciozna fišing (phishing) kampanja koja zloupotrebljava naziv Rajfajzen banke, koja posluje na tržištu Srbije.

Reč je o kampanji koja stiže korisnicima u vidu imejl poruka sa naslovima poput: ,,Potrebna je hitna akcija za bezbednost vaše kreditne kartice!“ ili “Morate verifikovati svoj identitet!“.

„U tekstu malicioznog imejla se navodi da je došlo do navodne greške u funkcionisanju računa korisnika i da je neophodno da korisnik ažurira svoje podatke, ili da je navodno primećeno neuobičajeno korišćenje platne kartice i da je došlo do njene zloupotrebe, nakon čega sledi instrukcija šta treba uraditi kako bi onemogućili dalju zloupotrebu platne kartice“, ukazuju u CERT-u.

Poruka sadrži i rok od 12 sati za ažuriranje ličnih podataka, kako bi korisnik sprečio navodno blokiranje pristupa bankovnom računu.

„Na osnovu dosadašnjeg iskustva, ovakve fišing kampanje se distribuiraju obično u ime nekoliko različitih banaka koje posluju na teritoriji Republike Srbije, zbog čega je preporuka Nacionalnog CERT-a svim korisnicima da ukoliko dobiju ovakve poruke elektronske pošte, budu obazrivi i iste odmah izbrišu, a naročito obrate pažnju da ne kliknu na link koji se nalazi u poruci ili ne otvaraju prilog“, upozorio je CERT.

Takođe, banke obično ovakva obaveštenja šalju klijentima sa digitalnim potpisom, pa je moguće verifikovati identitet pošiljaoca i pre otvaranja imejla, ukazuju u CERT-u.

CERT je objavio i primer jedne od ovakvih fišing poruka:

CERT

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare