Ko i koliko goriva sme da natoči u kanister

Biznis 17. mar 202216:01 > 17:4218 komentara
Shutterstock

Izmenom uredbe koju je danas usvojila Vlada Srbije, gorivo čija je cena ograničena, u kanistere će moći da sipaju poljoprivrednici, ali i svi drugi građani. Količina je ograničena na maksimalno 60 litara benzina evro premijum BMB 95, odnosno evro dizela, čije su cene trenutno - do petka 18. marta do 15 časova - ograničene na 176,31 dinara za benzin i 187,74 dinara za dizel, dok je gorivo za registrovane poljoprivrednike fiksirano na 179 dinara po litru.

Pročitajte još:

„Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, kojom se omogućava privrednim subjektima koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava, da se isporuka osim utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava, može vršiti i utakanjem u posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara„, saopštila je Vlada nakon sednice.

Benzinske pumpe, koje su točile goriva čija je cena ograničena u obavezi su, kako se navodi, da nastave da isporučuju derivate „utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava i posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara“.

Kada je reč o poljoprivrednicima, Naftna industrija Srbije će na svojim stanicama, uz upotrebu kartica izdatih registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, staviti u promet derivat evro dizel „po maksimalnoj maloprodajnoj ceni od 179 dinara po litru, utakanjem u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina i posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara“.

Za razliku od NIS benzinskih stanica koje moraju da snabdevaju poljoprivrednike, ostale benzinske pumpe to mogu da čine, ali pod istim uslovima – ceni od 179 dinara po litru evro dizela, utakanjem u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina i posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara.

Izmena uredbe stupa na snagu sutra, 18. marta, i primenjuje se narednih 30 dana.

Komentari

Vaš komentar