Ko je kriv za pelet – Drakulić i Srbijašume „ratuju“ pišući premijerki

Ekonomija 14. jun 202218:17 37 komentara
N1, Printskrin/Youtube/Jutarnji Program TV Happy

Zoran Drakulić, osnivač kompanije Point Group, danas je hitno uputio pismo premijerki Srbije u kome ističe da je ova kompanija obaveštena da je "JP Srbijašume dalo usmeni nalog da se firmi Bio Enerdži Point, obustavi isporuka drveta". To će, kako se navodi u pismu, dovesti do daljeg pogoršanja na već poremećenom tržištu s obzirom da je ovo preduzeće najveći proizvođač peleta. Javno preduzeće Srbijašume nešto kasnije istog dana odgovorilo je na navode Drakulića - svojim otvorenim pismom, takođe upućenim na adresu srpske premijerke, u kojem tvrdi da su izjave i vlasnika, i direktora komapnije Bio Enerdži Point - neistinite, kao i da je isporuka obustavljana tek nakon poruke direktora Drakulićevog preduzeća jednom od direktora Srbijašuma da će, zbog smanjene proizvodnje ispod 50 odsto - obustaviti proizvodnju peleta. "Isporuke neće biti nastavljene do dobijanja garancija da će proizvodnja hitno biti nastavljena", stoji u pismu JP Srbijašume.

„Danas smo obavešteni da su Srbijašume dale usmeni nalog da se našoj firmi, Bio Enerdži Point, obustavi isporuka drveta. Upoznati ste da smo najveći proizvođač peleta i da će to dovesti do daljeg pogoršanja na već poremećenom tržištu peleta. Dokle će se tolerisati samovolja jednog čoveka koji je javno preduzeće i javno dobro stavio u lični interes“, naveo je Zoran Drakulić u pismu Ani Brnabić.

Pročitajte još:

Drakulić ja zatražio od premijerke da hitno reaguje.

„Ako se, dodao je, situacija odmah ne reši, bićemo primorani da u potpunosti obustavimo proizvodnju i podnesemo tužbu za neisporučeno drvo prošle i ove godine i svu štetu koja će proisteći iz nepoštovanja Ugovora. Takođe ćemo podneti i krivičnu prijavu zbog preprodaje drveta po duploj ceni preko posrednika. Na čiji teret će šteta biti plaćena“, upitao je Drakulić.

Portal N1 uputio je pitanja v.d. direktoru JP Srbijašume, Igoru Braunoviću. Zanimalo nas je da li je JP Srbijašume obustavilo isporuku drveta preduzeću Bio Enerdži Point – i ako jeste iz kojih razloga, kao i kakvu vrstu ugovora ovo javno preduzeće ima sa Point grupom, odnosno Bio Enerdži Point preduzećem i da li se ugovorene količine isporučuju redovno.

V.d. direktora JP Srbijašume Igor Braunović Drakuliću je odgovorio upućivanjem otvorenog pisma predsednici Vlade Srbije, a povodom, kako je naveo „sve češćih paušalnih i neistinitih izjava vlasnika kompanije Bio Enerdži Point Drakulića i direktora te kompanije Mladena Stojadinovića koji se u javnosti predstavlja kao predsednik Grupacije za obnovljive izvore u Privrednoj komori Srbije“.

„Do obustave isporuke sirovine kompaniji Bio Enerdži Point, koja je do jučerašnjeg dana bila na prvom mestu među proizvođačima peleta, što ćemo dokumentovati tabelom, došlo je nakon poruke koju je gospodin Mladen Stojadinović uputio direktoru Sektora za komercijalne poslove Jovanu Čorbiću da je prinuđen da zbog smanjene proizvodnje ispod 50 odsto obustavi proizvodnju peleta“, navodi se u pismu koje je potpisao Braunović.

Isporuka sirovina ka tom preduzeću je, kako se navodi, 76 odsto  od dinamičkog plana, što „ako se uzmu u obzir vremenski uslovi i sve poteškoće sa kojima smo se susretali u prvoj polovini godine kao i ostali proizvođači i prerađivači koji su manje zadovoljeni, a snabdevaju tržište, a posebno ako se uzme u obzir da je Bio Enerdži Point do pre dve godine sa istim brojem zaposlenih a 40 odsto manjim ugovorom nego što ga ima danas bez negodovanja i istupa u javnost normalno funksionisalo“.

„Da li se iza toga krije nešto drugo? Možda kao razlog možemo navesti ono što gospodin Drakulić prećutkuje – izgradnja elektrane na drvnu masu koja dnevno sagori 150 kubnih metara drveta, dok građani jedva nalaze cepanicu da nalože smederevac. To ne treba da bude naša briga. Naše je da se odgovorno odnosimo prema osnivaču – Vladi Srbije i vama kao predsedniku iste, kao i prema građanima Srbije imajući u vidu da gazdujemo državnom šumom“, navodi se u pismu.

Braunović je istakao da su, što se tiče „zlonamernih optužbi gospodina Drakulića i njegovih saradnika da Javno preduzeće Srbijašume sirovinu prodaje preko posrednika po duplo većim cenama, a imajući u vidu da svaki kupac pri potpisivanju ugovora potpisuje i izjavu pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću, da neprerađenu sirovinu ne sme prodavati trećem licu“, više puta na sastancima od Drakulića tražena imena tih pravnih lica koja im – nisu dostavili.

„Pozivamo nadležne organe da pod hitno reaguju i postupe prema onima koji to rade, ako zaista rade, kao i prema onima koji u tom delu svesno učestvuju znajući da je zabranjeno. Prema tome, ko god odluči da zbog smanjenog očektivanog profita, koji je bio enorman, da obustavi proizvodnju drvnog peleta i na taj način izazove krizu na domaćem tržištu, neće imati priliku više da sarađuje sa Javnim preduzećem Srbijašume niti da na račun da na račun građana Srbije koristi državni resurs, koji je, da podsetimo, za osam godina poskupeo svega  pet odsto“, navodi se u pismu ovog javnog preduzeća.

Radnici Srbijašume, kojih ima više od 3.000, a od kojih 1.500 prima minimalnu zaradu, svakodnevno, ističe se u pismu, ulažu nadljudske napore svesni značaja koje ovo preduzeće u ovoj situaciji zauzima.

„Odgovorno tvrdim da će Javno preduzeće Srbijašume ispuniti plan koji je ove godine veći nego ikada. Jedino što ne možemo u ovom trenutku da garantujemo jeste da možemo da odgovorimo na nezajažljive apetite gospodina Drakulića i njemu sličnih, jer kada su ulazili u te investicije ni u jednom momentu se nisu konsultovali sa Javnom preduzećem Srbijašume. Da podsetimo, ovde se ne radi o nepoštovanju ugovora koji svake godine bude ispoštovan, već o dinamici poštovanja istog, koji je svake godine uslovljen vanrednim okolnostima. U prilog ovim tvrdnjama dostaviću podatke o proizvodnji i prodaji ogrevnog drveta kao i dugoročne ugovore gospodina Drakulića. Nećemo nastaviti sa isporukom do garancija da će proizvodnja hitno biti nastavljena“, zaključuje se u pismu koje je potpisao v.d. direktor JP Srbijašuma Igor Braunović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare