Ko kome objašnjava: Ministar Momirović reagovao na izjavu Šoškića o inflaciji

Biznis 27. maj 202312:47 149 komentara
MUST/Đ.K.

Profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je za N1 da su navodi ministra trgovine da smo "pobedili inflaciju" - netačni, jer cene ne padaju već - sporije rastu. Na njegove reči reagovao je ministar Tomislav Momirović navodeći, u pisanom saopštenju: "Da li zaista želite da vam profesor Šoškić nešto objasni?"

Prvo je ministar Momirović javnosti uputio saopštenje u kojem je naveo da „predhodnih godinu dana bijemo ljutu bitku sa visokom inflacijom uvezenom sa istoka Evrope“ i da danas slobodno može da kaže da smo u toj borbi – pobedili.

„Trend rasta cena se zaustavio i cene polako počinju da padaju“, naveo je Momirović.

Potom je profesor Šoškić, gostujući u emisiji Novi dan na N1 objasnio da pad stope inflacije sa martovskih 16,2 odsto na aprilskih 15,1 odsto (na godišnjem nivou) nikako ne znači da cene padaju, kao i da izjava ministra trgovine ima „niz netačnih i neistinitih informacija“.

„Inflacija nije pobeđena, cene ne padaju. Ovo je zaustavljanje rasta inflacije. Blagi pad inflacije nije pad cena, to bi trebalo da se zna. Pad cena se zove deflacija – kada se postojeći iznos cena spušta za indeks potrošačkih cena kojim se meri inflacija. A mi smo daleko od toga. Jer, ovde nije u pitanju pad cena, nego zaustavljanje daljeg rasta inflacije“, rekao je Šoškić za N1.

Na izjave Dejana Šoškića ponovo je reagovao ministar trgovine.

Pročitajte još:

„Podsetio bih građane Srbije da je profesor Šoškić držao najviše funkcije u Narodnoj banci Srbije, od člana Saveta Narodne banke Srbije, Predsednika Saveta Narodne banke Srbije i na kraju guvernera Narodne banke Srbije u periodu kada je Narodna banka dozvolila da kurs dinara prema evru devalvira sa 79 na 114 dinara i kada je javni dug sa 26 odsto BDP-a gotovo tripliran, dostigavši 62 odsto od BDP-a uz tendenciju daljeg snažnog rasta. Sve vreme govoreći poslovnoj, ali i široj javnosti, da se kurs formira slobodno na tržištu što naravno nije bilo tačno jer u tom periodu je Narodna banka Srbije nemo posmatrala kako špekulanti dominantno utiču na kurs dinara, a ne privreda i građani Srbije, time gurajući veliki broj kompanija u nemogućnost servisiranja sopstvenih obaveza, a time i u bankrot, a radnike na ulicu““, naveo je Momirović u pisanom saopštenju ministarstva.

On je istakao da je Šoškić odgovoran i za izgubljena radna mesta.

„Profesor Šoškić je najodgovorniji za stotine hiljada izgubljenih radnih mesta u Srbiji, jer je na kraju njegovog mandata svaki četvrti građanin Republike Srbije bio nezaposlen, a građani koji su imali privilegiju da imaju posao kući su nosili minimalnih 120 evra, dok je prosečna plata bila jedva 250 evra. Umesto što se profesor Šoškić sada javlja, bolje je da obrati pažnju i nauči od guvernerke Tabaković kako se obezbeđuje stabilan kurs dinara već deset godina zaredom, kako se obuzdava inflacija i jačaju devizne reserve uz snažan rast standarda i prosečnu platu od 700 evra“, naveo je ministar trgovine Tomislav Momirović u saopštenju.