Ko su ljudi u Telekomu koji su odobrili plan za uništenje medija

Biznis 30. jan 202111:25 > 11:29 38 komentara
Milan Božić
Foto: Nova.rs/ Screenshot RTS

Nadzorni odbor Telekoma, koji je zadužen da kontroliše poslovanje ovog akcionarskog društva, jednog od najvećih u Srbiji, u kom je jedan od ključnih vlasnika država, odobrio je nedavno sporazum Telekoma i Telenora, za koji su mnogi medijski stručnjaci ocenili da predstavlja vid političkog pritiska na konkurenciju. Nova.rs otkriva ko sedi u Nadzornom odboru Telekoma Srbija. 

Prvi čovek Nadzornog odbora i svakako javnosti najinteresantniji je Milan Božić, univerzitetski profesor i jedna od intrigantnijih figura političke scene Srbije iz devedesetih, navodi Nova.rs.

U njegovoj zvaničnoj biografiji na sajtu Telekoma navodi se kako je detaljno gradio karijeru profesora na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, da bi u jednom trenutku krajem osamdesetih i početkom devedesetih bio dekan Matematičkog fakulteta.

Povezano:

Božićeve veze sa Mirom Marković tih godina išle su i preko njegove supruge Sanje Purić, ćerke Jagoša Purića, nekadašnjeg rektora Beogradskog univerziteta i bliskog saradnika Mire Marković. Purići su, prema nekim navodima, bili u kumovskim vezama sa nekadašnjom predsednicom JUL-a.

Posle promena petog oktobra 2000. godine, izgledalo je da se Milan Božić povukao iz politike. Međutim, mada nije bio isturen na političkoj sceni, iz zvanične biografije vidi se da je bio prisutan njegov uticaj u određenim sferama.

Kako se navodi, u Naftnoj industriji Srbije bio je od 2002. do 2005. godine član Upravnog Odbora, dok je u Telekomu bio je predsednik Upravnog odbora od 2004. do 2008. godine i specijalni savetnik generalnog direktora od 2008. do 2011. godine. Interesantno je da je u Vladi Srbije od 2004. do 2009. dodine bio je član komiteta za restruktuisanje javnog sektora.

Kao posebno iskustvo sam Božić ističe rad pri Matematičkom institutu SANU kao rukovodilac više projekta i kao predsednik Upravnog odbora u periodu od 2004. do 2011. godine. Naprednjacima se pridružuje 2011. godine, a 2012. postaje predsednik Nadzornog odbora Telekoma.

Istim senziblitetom kojima je nekad hvalio politiku Vuka Draškovića i „srbijanski urbani mentalitet“ Mire Marković sada je pohvalio politiku naprednjaka.

„Užasno stanje u koje je aktuelna vlast dovela Srbiju traži da se svi mi koji smo nekoliko godina bili van politike probudimo i opet radimo“, izjavio je Božić te 2011. godine.

Urednica SNS informatora, igrač folklora ….

Sem Božića kao istaknutog naprednjaka, u Nadzornom odboru je i Sonja Vlajnić, osoba koja možda nije u prvom planu u Srpskoj naprednoj stranci, ali obavlja bitan posao za vladajuću stranku u medijskoj sferi.

U njenoj zvaničnoj biografiji navode se detalji iz novinarske karijere, obrazovanja, rad u različitim medijma kao što su “Svedok”, Nedeljni telegraf, ali i magazin Bazar. Ono što ne može da se pročita u njenoj zvaničnoj biografiji na sajtu Telekoma je da je Sonja Vlajnić glavna i odgovorna urednica SNS informatora, koji izdaje služba za informisanje vladajuće stranke.

Među onima koji su zaduženi da kroz Nadzorni odbor kontrolišu rad Telekoma je i poslednji rukovodilac Sava centrom pre prodaje tog kongresnog centra. U pitanju je i profesor Đorđe Mazinjanin, doktor ekonomskih nauka.

U njegovoj zvaničnoj biografiji može da se nađe da je diplomirao i doktorirao na Megatrend univerzitetu. Radio je u Elektronskoj industriji „Nikola Tesla“, Javnom preduzeću Pošte Srbije, kao i u opštini Palilula, a sekretar Sekretarijata za privredu Grada Beograda bio je od 2005 do 2008. godine.

Predavač je na Visokoj tehnološkoj školi u Aranđelovcu.

Pored profesionalne karijere, u biografiji ovog člana Nadzornog odbora se navodi da je ostvario zapažen uspeh kao „igrač folklora sa oko 1.000 odigranih koncerata, ali i kao umetnički rukovodilac i koreograf u mnogim kulturno-umetničkim društvima u zemlji“.

U Nadzornom odboru Telekoma u ime zaposlenih sede Miroslav Joksimović iz Sindikata Telekoma Srbija i Marina Zdravković iz Jedinstvenog sindikata Telekoma Srbije.

Njih je prošle jeseni prozvao Pokret Slobodna Srbija i podsetio da je solidarnost jedna od glavnih vrednosti sindikalnog udruživanja.

Podsetili su da su se reprezentativni sindikati 2015. godine zalagali protiv prodaje Telekoma i da su tada tvrdili da je prodaja tog preduzeća, u kojem akcije imaju i građani i zaposleni, nedovoljno transparentna i da javnost ne zna šta Vlada prodaje.

“Gospodo sindikalci, da li danas, 2020. godine, građani i akcionari znaju tačno finansijsko stanje ‘Telekoma’? Gde je nestala solidarnost i briga za državnu imovinu koju ste 2015. štitili”, poručio je Pokret Slobodna Srbija Miroslavu Joksimoviću i Marini Zdravković i pitao kako su glasali u vezi sa spornim akvizicijama Telekoma.

Članovi Nadzornog odbora Telekoma Srbije su i Ninoslav Prodanović i Pavle Milić.

Za Prodanovića se navodi da je diplomu menadžera stekao na Internacionalnom Univerzitet u Solunu, a da je karijeru novinara počeo na TV kanalu 9 iz Kragujevca. Milić je ekonomista koji je radio u više transportnih preduzeća, kao i u Beopetrolu i kasnije u Lukoilu.

Komentari (38)

Vidi sve komentare