Najavljeni rast plata u prosveti znači par hiljada više

Ekonomija 16. jul 202314:58 40 komentara
Shutterstock/Vereshchagin Dmitry

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana je ponovio ranije obećanje da će prosvetnim radnicima od 1. septembra plate porasti za pet odsto, što će biti prvi skok zarada u kumulativnom povećanju od ukupno 16 odsto koje zaposlene u obrazovanju čeka početkom iduće godine, piše Danas.

Kako je ranije kazao Vučić, povišicu mogu da očekuju svi zaposleni u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, kao i u učeničkom i studentskom standardu.

Ukoliko plate budu povećene od 1. septembra, to znači da će ga prosvetari osetiti u oktobru, kada se isplaćuje septembarska zarada. Posmatrano u novcu, početna plata nastavnika sa sedmim stepenom stručne spreme, odnosno fakultetskom diplomom, biće veća za oko 3.700 dinara, navodi Danas.

Sadašnja osnovica za osnovno i srednje obrazovanje iznosi 4. 312,53 dinara, a uz povećanje za pet odsto biće 4.528 dinara, navodi ovaj list.

Pročitajte još:

Kada se cena rada pomnoži sa koeficijentom 17,32 koji imaju nastavnik, vaspitač, stručni saradnik, sekretar i šef računovodstva sa sedmim stepenom stručnosti dolazi se do cifre od 78.424 dinara.

Prema pisanju Danasa, početna plata nastavnika sa sedmim stepenom stučne spreme trenutno iznosi 74.693 dinara.

Na početnu platu se dodaju minuli rad, dodatak za razredno starešinstvo…

Što se tiče zaposlenih sa šestim stepenom čiji je koeficijet 14,88, njima će početna plata biti 67.376 dinara, što će biti povećanje za 3.200 dinara, navodi Danas.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare