Koliki je dug Telekoma: Tepićeva kaže 1,5 milijardi evra, Lučić tvrdi da je 1,4

Biznis 02. jul 202219:11 > 19:26 72 komentara

Telekom najavljuje prodaju obveznica od pola milijarde evra, a direktor kompanije Vladimir Lučić poručuje da će tako zarađeni novac biti iskorišćen za, kako je rekao, diverzifikaciju duga i refinansiranje kredita. On priznaje da kompanija trenutno duguje 1,4 milijarde evra, ali tvrdi da i prihodi značajno rastu... Potpredsednica SSP-a Marinika Tepić smatra da je dug ove državne kompanije, kako kaže, "tempirana bomba za građane", a ekonomski novinar Miša Brkić za N1 navodi da izlazak Telekoma na berzu liči na još jedno veliko zaduživanje države.

Novi poziv upomoć, vredan pola milijarde evra, Telekom će uputiti sa frankfurtske ili luksemburške berze. Prvi čovek te kompanije ubeđen da investitori više neće biti rezervisani zbog rata u Ukrajini i u prodaji obveznica Telekoma ima optimističnu viziju: biće para da se pokriju i dugovi i krediti, ali i da se opet ulaže.

„Nismo povećali dug“

„Faktički naš neto dug iznosi 1,4 milijarde evra. Ono što je dobro, 2021. godine imali smo naporan investicioni ciklus , čak smo kupili englesku i italijansku ligu, ali nismo povećali ukupan konsolidovani dug. To znači da nama prihod značajnije raste i krajem 2022. godine počećemo da smanjujemo dug, a profitabilnost će se povećavati“, naveo je Vladimir Lučić, generalni direktor „Telekom Srbija“.

Opoziciona političarka Marinika Tepić tvrdi da Telekom fingira gotovo sve rezultate i da su realni prihodi mnogo manji od onih koje ta firma navodi. Dug je, po Tepićevo,j dokaz da je Telekom poslednjih godina pretvoren, kako kaže, ne u gubitaša, već u olupinu.

Povezano:

„Ova tempirana bomba, kao i EPS, uskoro će eksplodirati u lice onima koji su ih godinama koristili kao političko oružje, leglo korupcije i politički podobnih neznalica. Telekom je 2017. imao neto dug od 468 miliona evra, a sada od milijardu i po evra. Dug koji ćemo svi plaćati„, napisala je na Tviteru Tepićeva.

„Čeka nas vrlo turbolentan finansijski izveštaj o poslovanju Telekoma“, kaže ekonomski novinar Miša Brkić. Zaključuje da će se, kada budu zvanično objavljeni, rezultati Telekoma za 2021. otkriti loše poslovanje i pita se ko će biti garant obveznica koje ta kompanija planira da proda.

„Ako je to država, onda znači da se ona ponovo zadužuje za pola milijarde evra i u slučaju da Telekom to ne bude mogao da vraća, država će stati iza toga, to vam je isto kao u slučaju zaduživanja Srbijagasa ili EPS-a“, navodi Brkić.

Podsećamo da je Telekom transfer engleske Premijer lige na jedan od svojih kanala platio čak 600 milliona evra, a da je postavljanjem bilborda indirektno priznao i otvaranje četiri televizije. Portal Nova piše da Telekom planira i otvaranje kancelarije za lobiranje u Briselu, pošto je pomenut u poslednja dva izveštaja Evropskog parlamenta o napreteku Srbije ka EU.