Koliki treba da bude minimalac u Srbiji da bi od njega moglo da se preživi

Biznis 16. avg 202210:32 43 komentara
Pixabay

Minimalnu zaradu u Srbiji je moguće povećati, ali uz ispunjenje konkretnih uslova po pitanju iznosa poreza i doprinosa, kako poslodavci ne bi bankrotirali, izjavila je predstavnica udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije Milena Amon.

Kako je istakla, potrebno je drastično smanjiti poreze i doprinose, a potom tu razliku uračunati u iznos minimalne zarade koji se isplaćuje radnicima, a istog je mišljenja 87 odsto preduzeća koja su učestvovala u anketi koju je sprovela Unije poslodavaca Srbije, preneo je portal Nova.rs.

Kako je opterećenje porezima i doprinosima između 55,7 i 57,05 odsto, u zavisnosti od broja radnih sati u mesecu, Amon je istakla da je „suludo“ da poslodavci plaćaju tolike namete. Ona je rekla da bi umesto 33.804,96 dinara, koliko je u julu iznosio minimalac, ovaj iznos trebalo da bude do 53.871 dinara. To bi, prema njenim rečima, bilo rešenje koje bi odgovaralo i zaposlenima i poslodavcima.

„Ovo je neophodno uraditi kako bi svaki zaposleni koji prima minimalnu zaradu mogao da ima normalnu egzistenciju, jer to sada nije moguće“, rekla je Amon.

Ona je dodala da predlog Vlade Srbije da minimalac iznosi 40.000 dinara mesečno nije u skladu sa minimalnom potrošačkom korpom, te da je ova dva neophodno uskladiti. Na pitanje da li misli da će ovogodišnji pregovori doneti drastičnu promenu i povećanje minimalca kakvim bi svi bili zadovoljni, Amon priznaje da nije optimista.

„Ne verujem da će od ovih pregovora biti išta. Pre svega je potrebna sveobuhvatna reforma poreskog sistema, a za sada, barem meni, ne deluje da će se ovo dogoditi u narednih mesec dana“, zaključila je Amon.

Opširnije čitajte na Nova.rs.