Koliko dozvola su dobili operatori za privremene bazne stanice uoči mitinga SNS

Biznis 25. maj 202319:50 21 komentara

Na prostoru gde je za petak 26. maj zakazan miting SNS - ispred Skupštine Srbije, kao i na Terazijama u centru Beograda - ovih dana postavljaju se privremene radio bazne stanice. Mobilni operatori koji ih postavljaju moraju da, za svaku lokaciju, imaju dozvolu nadležnog regulatornog tela - RATEL, koje za portal N1 navodi koliko je ovakvih dozvola traženo tokom proteklih pet dana.

Na dan 19. maja u Srbiji je bilo registrovano 37.142 radio-baznih stanica, naveo je RATEL u odgovoru portalu N1.

„Od 19. maja, zaključno sa danom 24. maj, podneto je zahteva za privremene dozvole za korišćenje radio-frekvencija, sa periodom važenja 60 dana: A1 – na 0 lokacija, MTS – na osam lokacija, Yettel – na 27 lokacija“, navodi RATEL.

Operatori mobilnih komunikacionih mreža redovno, kako se ističe u odgovoru, prate stanje dostupnosti usluga i održavanja propisanih nivoa parametara kvaliteta.

„To je dinamička stvar i izazov je pratiti i reagovati na promene. Da bi se održao tehnički kvalitet komunikacija i usluge, kao i zadovoljstvo krajnjih korisnika, operatori mobilnih komunikacionih mreža preduzimaju mere za sprečavanje zagušenja, odnosno degradacije propisanog nivoa kvaliteta usluga. Sva velika javna okupljanja, na primer – koncerti, Sabor u Guči, Exit, BeerFest, sportske manifestacije, mitinzi itd, gde je prisutan veliki broj korisnika, mogu dovesti do zagušenja u mobilnim mrežama“, pojašnjavaju u Regulatornom telu za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL.

N1

Da bi se zagušenje u mobilnim mrežama sprečilo, operatori mobilnih komunikacionih mreža, kako se navodi  „vrše optimizacije postojećih resursa, a kada tehnički proračuni pokažu da je neophodno, postavljaju i privremene radio bazne stanice na tim lokacijama“.

Pročitajte još:

Od 19. maja, zaključno sa danom 24. maj, za centralni deo Beograda podneti su zahtevi za pojedinačne, kao i za privremene dozvole za korišćenje radio-frekvencija.

Zahteve za pojedinačne dozvole podneo je operator A1 za jednu lokaciju i MTS za jednu lokaciju, i one važe do isteka odgovarajućih licenci.

Kada je reč o zahtevima za privremenim dozvolama, njih A1 nije ni tražio, MTS je tražio za osam lokacija, a Yettel za 27 lokacija.

„Privremena dozvola za korišćenje radio-frekvencija se izdaje na osnovu zahteva podnetog na odgovarajućem obrascu, bez prateće dokumentacije, na period do 60 dana i imaocu daje pravo na privremeno korišćenje radio-frekvencija, radi tržišnog ili tehničkog ispitivanja proizvoda i usluga, istraživanja ili projektovanja, kao i za potrebe održavanja sportskih, kulturnih, zabavnih i drugih događaja ograničenog trajanja“, precizira RATEL.

Dok pojedini mobilni operatori omogućavaju da na predstojećem minitingu SNS 26. maja ne bude zagušenja mreže, prošlog petka, na protestu „Srbija protiv nasilja“ neki građani su imali na pojedinim mestima problem sa korišćenjem mobilnog interneta.

Ostaje da se vidi da li će privremene bazne radio stanice, s obzirom da dozvole traju 60 dana, biti uklonjene odmah u subotu, dan posle mitinga SNS, ili će tokom popodneva 27. maja dočekati i građane koji će se u centru Beograda okupiti na protestu „Srbija protiv nasilja“.

Komentari (21)

Vidi sve komentare