Koliko penzionera je ostvarilo pravo na umanjenje računa za struju

Ekonomija 06. nov 202311:33 8 komentara
N1

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je, u prvoj nedelji nakon izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu, blizu 87.000 penzionera ostvarilo pravo na umanjenje računa za 1.000 dinara za električnu energiju, koje će važiti tokom grejne sezone.

„Blizu 87.000 penzionera koji primaju penzije niže od 21.766,26 dinara dobilo je po službenoj dužnosti umanjenje na računima za električnu energiju za 1.000 dinara od oktobra do marta sledeće godine i to već u prvoj nedelji primene izmenjene Uredbe o energetski ugroženom kupcu. Jedini uslov jeste da se brojilo vodi na njihovo ime. Očekujem da će njihov broj rasti u narednim danima“, rekla je ministarka za TV Pink, objavilo je Ministarstvo.

Dodala je da je pre stupanja na snagu izmenjene Uredbe 72.000 građana ostvarilo status energetski ugroženog kupca i time pravo na umanjenje računa do 50 tj. 60 odsto za električnu energiju, gas ili grejanje.

„Za samo nedelju dana praktično smo duplirali taj broj. I nije kraj. Domaćinstva i penzioneri i dalje mogu da se prijave kako bi ostvarila pravo na značajnu olakšicu“, istakla je Đedović Handanović.

Ministarka je podsetila da i ove grejne sezone racionalnom potrošnjom energije građani mogu ostvariti značajne popuste na računima za električnu energiju.

„Država je prošle godine omogućila popuste za racionalnu potrošnju energije do 30 odsto, dok će u ovoj grejnoj sezoni moći čak da prepolove svoje račune. Ako smanje potrošnju električne energije za više od pet odsto, u odnosu na prošlu godinu ili godinu pre nje, dobiće popuste na računima za električnu energiju od 20 do 40 odsto“, kazala je ona.

Takođe, kako je dodala, građani mogu da ostvare popust od pet odsto ukoliko više troše električnu energije u nižoj tarifi, kada je ona i jeftinija.

„Kada svemu tome dodate popust na izmirenje računa na vreme, možete prepoloviti svoj račun za struju“, rekla je Đedović Handanović.

Ona je ponovo negirala da država želi da privatizuje Elektroprivredu Srbije (EPS) i naglasila da želi da ga modernizuje.

Neophodan je dobar plan restrukturiranja i transformacije, i da se on sprovede, ali to, ponavljam, ne znači privatizaciju, to znači bolje upravljanje. Akumulacije i deponije su pune, a remonti završeni, dosta kapitalnih projekata se privodi kraju. Ono gde EPS mora biti efikasniji je proizvodnja uglja ali to zavisi od dosta faktora, poručila je Đedović Handanović.

Ministarka je izjavila da se u sredu ili četvrtak očekuje finalizovan izveštaj Republičke rudarske inspekcije o tragediji u rudniku Lubnica kod Zaječara i da je Javno preduzeće za podzemnu ekspoloataciju uglja „Resavica“ donelo odluku o hitnoj vanrednoj kontroli mera i procedura zaštite i bezbednosti u svim rudnicima.

Pogledajte i:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare