Koliko su privredi pomogle dosadašnje ekonomske mere u korona krizi?

Biznis 04. mar 202118:52 > 05. mar 2021 11:567 komentara

Treći paket pomoći privredi, za ublažavanje posledica pandemije trebalo bi da spreči masovna otpuštanja i selektivniji je nego prethodni.

„Nakon početka epidemije i pretrpljenog straha, prvi paket mera lepo je prihvaćen od strane privrede. Međutim, brzo se pokazalo da je to kratkog daha, jer sada dolazi na naplatu to odlaganje naplate poreza, odnosni dodatni teret za kompletnu privredu. jer naknade koje se sada plaćaju, a pandemija još nije prošla i ne zna se kada će, predstavljaju dodatno optrerećenje i za mala i velika preduzeća“, kaže za Infobiz Nikola Marjanović iz kompanije Tekor konsultacije (Tecor Consulting) koja se bavi optimizacijom troškova poslovanja i sarađuje sa velikim brojem kompanija u Srbiji.

Veliki deo kompanija preživeo je gubitke, u odnosu na ono što su očekivali, ali to ne čudi s obzirom na zatvaranja i situaciju u kojoj smo svi, poručuje Marjanović.

„Ono što je dobro jeste da su negde na polovini prošle godine kompanije shvatile da moraju da promene načine svog poslovanja i da se prilagode novonastaloj situaciji, a to je dovelo i do porasta tražnje usluga naše kompanije. Mi jesmo odložili neke poreze, ali ja mislim da će to samo odlaganje masovnih otpuštanja, jer ovaj vid pomoći nije dovoljan“, zaključuje Marjanović.

Komentari

Vaš komentar