Koliko su zarade gradskih funkcionera u Nišu veće od plate prosečnog Nišlije

Ekonomija 25. sep 202315:44 1 komentar
Dinari, novac
N1

Plata načelnika i njihovih zamenika, onih u punom, ali i u dvogodišnjem v. d. mandatu, u gradskim upravama u Nišu kreću se u rasponu od 95.000 do skoro 126.000 dinara, koliko prima načelnica Uprave za finansije Nina Ilić, čime zvanično mesečno zarađuje više od gradonačelnice Dragane Sotirovski. Objašnjava da su im zarade zapravo svima iste, ali da se ipak razlikuju u minulom radu, a da ona ima radni staž od 38 godina.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je među gradskim funkcionerima ona koja zvanično ima najviše nekretnina, a prema poslednjem izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije na njen račun svakog meseca „leže“ 124.000 dinara novca građana, pišu Južne vesti.

Nije najplaćenija na javnoj funkciji, iako rukovodi Gradom, a neki načelnici gradskih uprava, pa i oni u v. d. statusu, zarađuju više od nje.

Jedna od njih je načelnica Uprave za finansije Nina Ilić, koja je 1. februara ove godine Agenciji prijavila zaradu od 125.920 dinara, dok njen zamenik Branislav Stojković zarađuje zvanično 100.000 dinara.

Plata svih načelnika u svim gradskim upravama je ista. Razlika je jedino u minulom radu. Od svih načelnika ja imam najduži radni staž od 38 godina. Po tom osnovu imam dodatak na platu na osnovu minulog rada po 0,4 odsto godišnje, odgovorila je Ilić.

Prema prijavi koju je podnela dve i po godine ranije, januara 2021, kao vršilac dužnosti načelnika zarađivala je znatno manje, 88.162 dinara.

Koliko zarađuju drugi načelnici i vršioci dužnosti?

Novinari Južnih vesti redovno izveštavaju o tome da od formiranja 6 gradskih uprava u Nišu umesto jedne – nije rešen status svih načelnika i njihovih zamenika, pa 3 i dalje vode vršioci dužnosti.

Gradonačelnica koja predsedava Gradskim većem koje je nadležno da reši taj već dvogodišnji problem to i dalje ne čini, uz objašnjenje je da je to težak zadatak, a ne izbor za mis.

Bez obzira na status, njihove plate su veće od one koju zarađuje prosečni Nišlija.

Tako na primer vršilac dužnosti zamenika načelnice Uprave za organe grada i građanska stanja Vesna Nešić, prema poslednjem izveštaju Agencije od 25. novembra prošle godine, mesečno prima 128.333 dinara, što je i više od načelnice Ilić, ali joj je to zarada na dva posla i iz dva izvora.

Kompletan tekst pročitjte na ovom LINKU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare