Komisija EU klasifikovala gas i atomsku energiju kao prelazne održive delatnosti

Biznis 02. feb 202215:41 > 03. feb 2022 14:212 komentara

Evropska komisija predstavila je akt o taksonomiji klimatski održivih delatnosti, koji treba da doprinese borbi protiv klimatskih promena, a u njoj su, uprkos protivljenju nekih članica EU, obuhvaćene i određene energetske delatnosti iz sektora gasa i nuklearne energije.

Komisija je u saopštenju navela da je cilj taksonomije da usmerava privatna ulaganja u delatnosti potrebne za ostvarenje klimatske neutralnosti. Ocenjuje se da EU uz velika privatna ulaganja može do 2050. godine da ostvari klimatsku neutralnost.

Komisija je ocenila da su „izdvojene delatnosti u oblasti gasa i nuklearne energije uskladjene sa klimatskim i ekološkim ciljevima Unije“ i da su privatna ulaganja u te oblasti važna za tranzicioni period do potpunog napuštanja delatnosti koje zagađuju životnu sredinu, kao što je proizvodnja uglja.

U saopštenju se naglašava da će te delatnosti u oblasti gasa i atomske energije moći da budu smatrane prelaznim delatnostima pod uslovom da ispune „jasne i stroge uslove“ utvrdjene u taksonomiji, prenosi portal Euraktiv Serbija.

„Za delatnosti u oba sektora uslov je da doprinose tranziciji prema klimatskoj neutralnosti. Za delatnosti u sektoru nuklearne energije da ispunjavaju sve zahteve nuklearne bezbednosti i zaštite životne sredine. Za delatnosti u sektoru gasa da doprinose prelasku sa uglja na obnovljive izvore energije. Na sve te delatnosti primjenjuju se i specifični dodatni uslovi“, koji su navedeni u aktu koji je uvojila Evropska komisija.

Pored toga, preduzetnici će imati specifičnu obavezu objavljivanja informacija o svojim delatnostima u oblasti gasa i nuklearne energije, navela je Komisija.

Dodaje se da je usvojeni tekst rezultat konsultacija sa stručnom radnim grupom članica EU za održivo finansiranje, a da su uvaženi i komentari Evropskog parlamenta, na osnovu čega je Komisija, između ostalog, prilagodila kriterijume tehničke provere i zahteve za objavljivanje informacija da bi bili jasniji i korisniji.

Izvršni potpredsednik Evropske komisije za ekonomiju koja radi za ljude Valdis Dombrovskis rekao je da je klimatska neutralnost „misija i obveza“ i da je usvojeni akt „podrška pravednoj privrednoj tranziciji EU i most prema sistemu zelene energije iz obnovljivih izvora.

„Njime ćemo ubrzati privatna ulaganja koja su nam potrebna već u ovoj deceniji, povećati transparentnost i objavljivanje informacija, tako da ulagači mogu da donose utemeljene odluke, čime će se izbeći i manipulativni zeleni marketing“, rekao je Dombrovskis.

Komesarka za finansije Mejred Mekginis izjavila je da je da je povećanje privatnih ulaganja u tranziciju preduslov za ostvarenje klimatskih ciljeva EU.

Utvrdili smo stroge uslove jer želimo da olakšamo finansijsku podršku tranziciji i napuštanju štetnih izvora energije kao što je ugalj. Osim toga, nastojimo da povećamo transparentnost tržišta i na taj način investotorima olakšamo odlučivanje o ulaganjima u sektorima gasa i nuklearne energije“, rekla je Mekginis.

Kao naredni korak, Usvojeni akt će biti dostavljen Evropskom parlamentu i Savetu EU, koji su Komisiju i ovlastili za njegovo usvajanje. Parlament i Savet će imati četiri meseca za proveru dokumenta i eventualne prigovore.

Nakon isteka tok roka i ako ne bude prigovora, akt će stupiti na snagu, a počeće da se primenjuje od 1. januara 2023.

Pojedine zemlje članice imale su primedbe na predloženu taksonomiju, posebno na uključivanje nuklearne kao održive energije, ali su ostale u manjini, a i eventualne primedbe u Savetu EU moraju biti usvojene kvalifikovanom većinom.

Komentari

Vaš komentar