Komisija potvrdila da su Telekom i Telenor predali zahtev za ocenu sporazuma

Biznis 27. jan 202119:27 > 29. jan 2021 13:19 8 komentara
telekom srbija, telekom
N1

Komisija za zaštitu konkurencije potvrdila je za N1 da su joj se kompanije Telekom i Telenor obratile zbog saradnje o kojoj N1 izveštava već nekoliko dana.

„Komisiji za zaštitu konkurencije obratile su kompanije Telekom Srbija a.d. i Telenor Srbija sa zahtevom za pojedinačno izuzeće (čl.11). U postupanjima po ovakvim zahtevima, Komisija prvo utvrđuje svoju nadležnost, a zatim odlučuje o ispunjenosti uslova za izuzeće dostavljenog sporazuma u skladu sa zakonom propisanim uslovima (čl. 11, 12, 13. i 14. Zakona o zaštiti konkurencije), što će učiniti i u slučaju ovog primljenog zahteva“, naveli su iz Komisije za zaštitu konkurencije.

POVEZANE VESTI

U odgovoru N1 se ističu da se ne radi o „koncentraciji (spajanju) dva ili više tržišna učesnika“, već o „izuzeću od zabrane ugovora o ograničenoj i definisanoj poslovnoj saradnji u određenom segmentu poslovanja“.

Dodaju da je Komisija u svojoj dosadašnjoj praksi već postupala po zahtevima za pojedinačno izuzeće ugovora zaključenih između učesnika aktivnih na tržištu elektronskih komunikacija u par slučajeva.

„Imajući u vidu da je reč o specifičnom tržištu za čiji razvoj i funkcionisanje su nadležna i sektorska regulatorna tela, Komisija će kao i do sada, u saradnji sa njima postupati po ovom zahtevu za pojedinačno izuzeće“, naveli su iz Komisije i dodali da u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, a u interesu vođenja postupaka, kao i zaštite prava stranaka u tim postupcima, ne može u ovom trenutku da iznese više informacija niti da prejudicira rokove, kao ni svoje postupanje.

Podsetimo, u planu u koji je N1 imao uvid, navodi se će Telekom udružiti sa Telenorom, češkog tajkuna Petra Kelnera, kako bi smanjio učešće SBB-a na tržištu ispod 30 odsto. Tako bi, smatraju u Telekomu, onemogućili finansiranje medija poput N1, Nove S, Sport Kluba.

Komentari (8)

Vidi sve komentare