Komisija: Slične cene i moguća povreda konkurencije kod još četiri firme

Biznis 22. feb 202111:32 9 komentara
Ilustracija

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila je da je u postupke ispitivanja povrede konkurencije, pokrenute protiv firmi Komtrejd (Comtrade) distribicija, Roming elektroniks (Roaming Electronics) i Tehnomanija, uključila i Gigatron eksport-import, Tehnomediju, Emecetu (Emmezeta) i XLS.

Analizirajući uslove konkurencije na tržištu trgovine na veliko i malo potrošačkom elektronikom, Komisija je tokom 2020. godine utvrdila da se u maloprodajnim objektima, kao i na internet stranama maloprodavaca nudi ta roba istih ili približno istih cena.

Komisija sumnja da prodavci potrošačke elektronike nisu samostalno formirali maloprodajne cene proizvoda, već u saradnji sa uvoznicima i distributerima – Komtrejd distribucija, Roming elektroniks i Tehnomanija.

„Određivanje cene u daljoj prodaji kao posebna vrsta povrede konkurencije, može biti učinjena kako samo od strane dobavljača, tako i od strane dobavljača i maloprodavca, u kojem slučaju je maloprodavac zajedno sa dobavljačem odgovoran za ovu vrstu povrede konkurencije“, navela je Komisija.

Komentari (9)

Vidi sve komentare