Kopač: Takse na ugljen-dioksid biće uvedene na Zapadnom Balkanu do 2025.

Biznis 23. nov 202113:51 > 15:5910 komentara
janez kopač
Izvor: N1

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač najavio je za N1 da će najkasnije do 2025. godine u regionu Zapadnog Balkana biti uvedene takse na emisiju ugljen-dioksida.

Kopač je rekao da će sledeće nedelje u Beogradu biti održan Ministarski savet Energetske zajednice na kom bi trebalo da bude usvojeno više direktiva i, kako je naglasnio, možda i najvažnija uredba o načinu formiranja energetsko-klimatske politike.

„Možda je još važnija diskusija o mapi puta dekarbonizacije koja najavljuje da bi došlo do uvođenja cena (taksi) na emisije ugljen-dioksida, najkasnije do 2025“, rekao je Kopač za N1 u Skupštini Srbije gde se održava parlamentarni plenum Energetske zajednice.

Uvođenje taksi je, prema njegovim rečima, najbolji i praktično jedini način da se ekonomija okrene većoj upotrebi obnovljivih izvora energije. To donosi i dodatne prihode koji se mogu upotrebiti za energetsku tanziciju, dodao je Kopač.

Naglasio je i da će sredstva od naplate taksi ići u nacionalne budžete, a ne u evropski, dok će zemlje koje budu primenjivale taj mehanizam zadržati preferencijalni tretman pri izvozu u EU.

Energetska tranzicija trajaće skoro sigurno do 2050.

Kopač je objasnio i da je energetska tranzicija dugoročni proces, i da je jasno da će u Srbiji još decenijama raditi termoelektrane na ugalj.

„Trajeće skoro sigurno do 2050. Ne možemo očekivati brze promene, jer to jednostavno nije moguće“, poručio je on.

Upozorio je i da Srbija još uvek ne uvažava direktiu o velikim ložištima, odnosno da još nije ugradila filtere za odsumporavanje, azotne okside i prašinu u sve termocentrale, ali je podsetio i da je taj proces u toku.

„Još nije završen i moguće je da dođe do sankcija u slučaju neispunjavanja te obaveze“, kazao je Kopač.

Te sankcije nisu definisane i stvar su dogovaranja i pregovaranja u konkretnom slučaju kad dođe do optužbe, objasnio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Jedna od sankcija, kako je naveo, mogla bi biti oduzimanje prava glasa u Energetskoj zajednici, a najveća kazna, prema njegovim rečima, ila bi to što lokalni pravni poredak nije u skladu sa evropskim, što onda znači da nema ni investicija u tom sektoru.

Komentari

Vaš komentar