Kopač: Zima za Srbiju neće biti strašna, ali zavisnost od Rusije ima svoju cenu

Ekonomija 26. sep 202221:37 9 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Bivši direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač izjavio je u emisiji "Global fokus" TV N1 da Srbiju ne čeka strašna zima, jer se snabdeva ruskim gasom preko Turskog toka, koji će izgleda ove zime normalno funkcionisati. Upozorio je, međutim, da svaka zavisnost od Rusije ima svoju cenu, jer Moskva koristi gas kao oružje.

Kopač je rekao da je ruska agresija na Ukrajinu sve promenila kada je reč o energetici, i da Moskva upotrebljaava gas i naftu kao oružje, i više se ne pridržava nikakvih ugovora.

Evropska unija je ipak izuzetno brzo reagovala, i sada primera radi Nemačka više uopšte ne uvozi gas iz Rusije, a cela Unija, izuzev Mađarske, obustavlja uvoz ruske nafte.

„Cela Evropa ide i u štednju, jer jednostavno nema dovoljno energije, ni gasa, ni struje, i ova zima biće komplikovana“, upozorava on.

Kopač ne veruje da će unutar EU doći do dogovora o ograničenju cene gasa, ali ukazuje da je Evropa uspela da se potpuno reorijentiše kada je reč o izvorima tog energenta, i sada uvozi više gasa iz Norveške, Severne Afrike, Katara, SAD i Mozambika.

Ruski gas još uvek uvoze Mađarska, Bugarska i delimično Ruminija, rekao je Kopač i istakao da ostale zemlje uvoze ono što se može uvesti preko terminala koji rade sa 100 odsto kapaciteta.

„Cela EU je, izuzev Litvanije, napunila svoja skladišta negde oko 80 odsto, a neke i preko 90 odsto, što znači da neće imati problema uz običan uvoz preko terminala koji još postoji. Verovatno neće doći do velikih redukcija, možda manjih, posebno u tom istočnom delu EU“, očekuje bivši direktor Sekretarijata EZ.

Kada je reč o Srbiji, Kopač je rekao da je ne očekuje „ništa strašno“, jer se snabdeva ruskim gasom preko Turskog toka koji će, kako je rekao, ove zime izgleda normalno funkcionisati. Upozorio je, međutim, da svaka zavisnot od Rusije ima svoju cenu i ponovio da Moskva koristi gas kao oružje.

Govoreći o struji, Kopač je podsetio da su cene električne energije na evropskom tržištu dostigle 400, 500 evra po megavat satu, ali je dodao da su takve cene neodržive na duži rok, jer bi to značilo da bi propala sva industrija.

Kopač ipak misli da cena struje u Evropi više nikada neće biti niža od 100 evra po megavat satu.

Zaključio je, međutim, da svaka kriza donosi nešto dobro, i da će na srednji rok učiniti Evropu nezavisnom od ruskog gasa, navesti na štednju i okrenuti je ka obnovljivim izvorima energije.

Mađarska se suočava sa rekordnom inflacijom

Za „Global fokus“ govorila je i novinarka Dora Diseri, koja je na čelu mađarskog tima Dojče velea. Govoreći o situaciji kod naših severnih suseda, Diseri je istakla da je vlada Viktora Orbana ukinula ograničenja cena gasa i struje, na kojima je od 2014. godine dobijala izbore.

Ograničenja su, naime, uticala na državni budžet, ali se Mađari istovremeno suočavaju sa najvećom inflacijom u poslednje dve i po decenije, od čak 15,6 odsto.

„Ljudi su ljuti, jer je vlada rekla da će štititi cenu energenata“, istakla je Diseri.

Dodala je da, međutim, još uvek postoje ograničenja cena na neke proizvode, poput pojedinih namirnica ili goriva, iako iz MOL-a upozoravaju da ona mogu dovesti do nestašice.

Diseri je istakla i da Budimpešta uopšte ne traga za alternativama za ruske energente, već gleda kako da taj uvoz poveća. Podsetila je i da se šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, tokom Generalne skupštine UN u Njujorku, sastao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom sa kojim je razgovarao o uvozu gasa i izgradnji nuklearne elektrane u Mađarskoj.

Cele razgovore sa Kopačom i Diseri možete pogledati u snimku emisije „Global fokus“:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare