Kosovski budžet za 2023. 3,2 milijarde evra, Kurti saopštio prioritete

Biznis 30. okt 202214:0910 komentara
Izvor: N1

Budžet za 2023. iznosiće 3,2 milijarde evra, oglasio se i kosovski premijer, Aljbin Kurti, nakon što je kosovska vlada usvojila Nacrt zakona o budžetu za sledeću godinu. U objavi na Fejsbuku saopštio je prioritete uvrštene u program njegove vlade, među kojima se našao i sektor bezbednosti i odbrane.

„Povećali smo budžet za nabavku savremenog naoružanja za našu vojsku i dodali 300 novih radnih mesta za policiju“, naglasio je Kurti u objavi na Fejsbuku, prenosi KoSSev.

Povezane vesti

Kosovski ministar finansija, Hekuran Murati, kazao je pre dva dana da je odlukom kosovske vlade izdvojeno 123 miliona evra za KBS, što je 20 odsto veći budžet od onog za ovu godinu, javio je tada prištinski Zeri.

Kurti je precizirao da je za sektor zdravstva planirano 296 miliona evra na centralnom i lokalnom nivou.

Od ukupnog iznosa 60 miliona predviđeno je za osnovne lekove, a Kurti ujedno najavljuje povećanje budžeta za zdravstvenu infrstrukturu i 400 dodatnih pozicija za medicinsko osoblje – 300 na lokalnom i 100 na centralnom nivou.

Među prioritetima je i poljoprivreda.

„Podrška našim poljoprivrednicima je po prvi put dostigla vrednost od 87 miliona evra. Uz podršku spoljnih fondova očekujemo da ćemo premašiti vrednost od 100 miliona evra“, poručio je Kurti u objavi na Fejsbuku.

On ujedno precizira da je izdvojeno dodatnih 15 miliona evra za 2023. godinu, za „državne rezerve“, 240 novih radnih mesta za inspektorate, šest miliona evra za carinske terminale i 40 miliona evra za investicije za podršku javnim preduzećima.

Među prioritetima su i naknade za materinstvo i decu za šta je, kako je naveo Kurti, izdvojeno 60 miliona evra.

„2023. ispunjavamo naše obećanje tako što ćemo svu decu mlađu od 16 godina uključiti u program“, naglasio je Kurti.

Komentari

Vaš komentar