Kostić: Podatak da je najskuplji kvadrat stana na severu CG malo verovatan

Biznis 23. feb 202215:10 > 17:03
Crna Gora, skupština Crne Gore, Podgorica, inicijativa za smenu Dritana Abazovića,
N1

Ekonomski stručnjak Vasilije Kostić izjavio je da je podatak da je u severnom regionu prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji veća nego cena u Podgorici zbunjujući i malo verovatan.

„Moguće je da u izolovanoj transakciji bude tako, ali to nikako ne može biti relevantno niti referentno. Verovatno da slična mogućnost može biti ostvariva u budućnosti ali u ovom momentu i na kratak rok je to malo verovatno“, kazao je on u izjavi agenciji Beta. Prema podacima koje je objavio Zavod za statistiku Monstat, najviša prosečna cena metra kvadratnog u novogradnji u četvrtom kvartalu 2021. godine bila je u severnom regionu i iznosila je 1.399 evra.

U istom periodu prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici iznosila je 1.232 evra, u primorskom regionu 1.370 evra.

Najniža cena bila je u središnjem regionu i iznosila je 610 evra.

Prof. dr Vasilije Kostić, koji je i predsednik Crnogorskog udruženja poslodavaca objašnjava da je cena stanova u novogradnji porasla kao deo opšteg rasta cena – inflacije koja uzroke ima u monetarnom popuštanju u prošlosti nastalom kao posledica potrebe za oporavkom svetske ekonomije, rastu cene energenata, nedovoljnom svetskom produkcijom pogodjenom pandemijom korona virusom i isprekidanim lancima snabdevanja koji su rezultirali i znatnim rastom cene transporta.

„Ipak, treba reći i to, ne znači da ovi procesinužnozavrašavaju rastom cena, već je za to potreban i adekvatan nivo platežno sposobne tražnje za šta bi se moglo zaključiti da u ovom momentu postoji u Crnoj Gori, imajući u vidu rast o kome govorimo“, kazao je on.

Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu 2021. godine iznosila je 1.161 evra i manja je za 2,8 odsto u odnosu na treći kvartal, dok je za 15,3 odsto veća u odnosu na četvrti kvartal 2020. godine, saopštili su iz Uprave za statistiku Monstat.