Kovačević: Izvoz žitarica poraz prerađivačke industrije

Ekonomija 27. apr 202210:02 3 komentara
Shutterstock

Predsednik pokreta "Da se struka pita" Vladimir Kovačević ocenio je da bi bilo bolje da se žitarice u Srbiji prerade, a potom izvezu, umesto što se odobravaju kvote za njihov izvoz.

Povezane vesti

On je u saopštenju naveo da je odluka Vlade Srbije da uvede kvote za izvoz žita dobra vest za građane Srbije jer je „spokoj oko snabdevenosti tržišta hranom važan kao balans strahu od nedostatka energenata koji prožima mnoge građane EU“.

„Međutim, mnogo bolje od kvota bilo bi da se trajno opredelimo da sve žito koje proizvedemo prvo industrijski preradimo, a zatim izvezemo“, istakao je Kovačević.

Dodao je da bi „kukuruzom i sojom trebalo da hranimo životinje, a izvozimo mleko i prerađeno meso“, dok bi pšenica morala da bude upotrebljena za konditorsku industriju, testenine i druge proizvode.

„Izvoz golih žitarica treba smatrati prerađivačkim porazom. Prava strategija, kojoj decenijama unazad nismo pokazali sklonost, je ne izvoziti žitarice, već ih preraditi, supstituisati uvoz sopstvenom proizvodnjom i trajno jačati izvozni kapacitet“, naveo je Kovačević i podsetio da je to deo ekonomskog programa pokreta „Da se struka pita“.

Ocenio je da će Srbija postati „ekonomski stabilna i velika tek kad se ovaj program implementira“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare