Kragujevačkim oružarima nije isplaćena februarska zarada

Biznis 21. mar 202311:33 komentara
N1

Radnici fabrike Zastava oružje nisu primili zaradu za februar ove godine, koja je trebalo da bude isplaćena do 20. marta, a to je direktna posledica stanja u koje je fabrika dovedena zbog lošeg upravljanja proteklih godina, rekao je predsednik Samostalnog sindikata fabrike oružja Dragan Ilić.

On je rekao da je fabrika, čije su ukupne obaveze 21 milijarda dinara, samo od 2017. godine zadužena za sedam milijardi.

Iz Samostalnog sindikata podsećaju i da već punih tri meseca kragujevačka fabrika nema generalnog direktora i da se nalazi pred potpunim slomom.

Ilić je ocenio da su problemi u fabrici veliki, ali budući da ima „svetski proizvod“ i da postoji povećana potražnja, uz odgovarajuću podršku države, mogla bi lako da se podigne.

Sindikat je u današnjem saopštenju naveo da je za prevazilaženje problema važno da se fabrika oslobodi „nezakonitog upravljanja“.

„Drastično kršenje zakona, privrednog prava i svih drugih zdravorazumskih načela koja se sprovode preko predsednika Nadzornog odbora, pukovnika Vojske Srbije Ivice Marjanovića, dovelo je do potpune devastacije fabričkog sistema“, rekli su u tom sindikatu.

Dodaju da se kupci povlače i otvoreno žale na mešetarenje predsednika Nadzornog odbora.

Ponovljen je apel nosiocima vlasti da omoguće fabrici normalan rad i saniraju posledice upravljanja koje je podržavano prethodnih godina od svih ministara kojima se sindikat obraćao.

Saopšteno je da je u 170. godšnjici postojanja fabrike na delu „nezabeležen eksperiment kažnjavanja“ koji traje godinama i koji je fabriku „doveo na rub propasti“.

U sindikatu ističu da će radnici braniti fabriku od propadanja, ne samo da bi sačuvali njihovu egzistenciju, već i zbog potrebe „da se spasi tradicionalna, nacionalna i istorijska vrednost koju predstavlja fabrika Zastava oružje“.