Kraj jedne ere: U nemačkim prodavnicama moglo bi da dođe do velikih promena

Biznis 14. jun 202208:11 3 komentara
Prodavnica, market, kupovina, potrošačka korpa, radnja, kasa, namirnice
N1

Nemačko trgovačko udruženje (HDE) upozorava na nove propise Evropske komisije prema kojima bi popularne “poklon kartice” trebalo da se povuku iz prodaje u prodavnicama.

“Kuponi, odnosno poklon kartice koje se kupuju kao pokloni mogle bi da se povuku iz prodaje jer Evropska komisija želi da oteža pranje novca i finansiranje terorizma. Poklon kartice su već dugi niz godina najpopularniji pokloni u Nemačkoj. Svake godine ispod jelke završe kuponi vredni oko tri milijarde evra. To uključuje i kupone utemeljene na e-novcu”, kaže izvršni direktor HDE-a Stefan Gent.

Na blagajni se često nalaze mesta s brojnim poklon karticama za Amazon, H&M, PlayStation, Xbox i mnoge druge kompanije. Prodaja tih kartica bi uskoro mogla biti gotova. Naime, nacrtom za reviziju propisa EU protiv pranja novca propisano je da bi se identitet kupca morao beležiti pri svakoj kupovini proizvoda e-novca. A to uključuje kupone i poklon kartice. Na blagajni bi se, na primer, morala pokazati lična karta.

“Nema objektivnog razloga da se sada ograniči ova vrlo uspešna linija poslovanja u ime borbe protiv pranja novca”, kritikovao je Stefan Gent planove EU.

Dosadašnji prag od 150 evra, do kojeg je moguće kupiti kupone za e-novac bez unosa identiteta, pokazao je svoju vrednost. Na internetu je maksimalni limit za transakciju čak samo 50 evra. Uz ove male iznose u vezi s merama smanjenja rizika koje preduzimaju trgovci, ne postoji ozbiljno opravdan rizik od pranja novca, stoji u saopštenju HDE-a.

“U vremenima sve veće osetljivosti na lična prava i zaštitu podataka, odricanje od ovog izuzetka bilo bi u potpunosti protivno individualnom pravu na anonimnost”, kaže Džoni Natelberg, izvršni direktor Prepaid Verband Deutschland e. V. (PDV), prenosi Feniks Magazin.

Ako se ukine pređašnji izuzetak za niskorizične proizvode e-novca, HDA i PVD vide opasnost da bi takvi proizvodi uveliko nestali s tržišta. “Kako bi potrošači u budućnosti mogli da obavljaju anonimna i niskorizična plaćanja e-novcem za male iznose, ovu opciju izuzetka, prilagođenu potrošačima treba zadržati”, zaključak je tih dveju organizacija.