Krak „dobijen“, ali deo javnosti tvrdi – najbitniji nedostaci metroa neuklonjeni

Biznis 31. okt 202119:57 > 20:19 33 komentara

Prva linija metroa, koja uskoro treba da počne da se gradi u Beogradu, ipak će pretrpeti izmene i obuhvatiti širi deo gradskih opština Rakovica i Čukarica, odlučila je tako Komisija za žalbe. Inicijatori tog predloga delimično su zadovoljni, a sa druge strane deo javnosti poručuje - najbitniji nedostaci nisu uklonjeni.

Beogradski metro, po svemu sudeći, dobija dodatni krak – Komisija za žalbe izašla je u susret hiljadama građana koji su mesecima to zahtevali nakon javnog uvida u Plan šinskih sistema Beograda od letos.

To znači da bi, u okviru prve linije koja će ići od Mirijeva do Makiškog polja, dugo očekivani metro trebalo da prođe i kroz Vidikovac, Cerak, Labudovo i Petlovo brdo, umesto ranije planiranog tramvaja. Ako se plan zaista sporvede, linija se verovatno neće graditi u prvoj fazi, već kasnije u budućnosti. Za sada se zna da će dodatna trasa ići preko Ibarske magistrale, ka groblju Orlovača i depou „Vrbin potok“, a ulice kojima će trasa prolaziti i mesta na kojima će se podići stanice biće poznate nakon potrebnih ispitivanja.

Povezano:

Ova promena usledila je na predlog udruženja „Po meri metro“, koje je takođe tražilo da linija prođe i pored Kliničkog centra Srbije i železničke stanice „Prokop“.

„Navedeno nam je da se ta primedba odbija i da je razlog to što nije dovoljno izvršeno geoloških istraživanja i drugih, infrastrukturnih – da li tuda može da prođe metro i da se to, nažalost, ne smatra realnim rešenjem. To ostaje za tu treću trasu, da će navodno proći kroz „Prokop“ i Klinički centar, ali ta treća linija je na nivou koncepta i kako nam je rečeno, neće se graditi narednih bar 15-20 godina“, objašnjava Miloš Vučković iz udruženja „Po meri metro“.

Koliko je uvođenje nove trase važno, zavisi od perspektive, smatraju u pokretu „Ne davimo Beograd“. Obuhvatanje dodatnih predgrađa je dobro, međutim, s obzirom na to kako će sve biti realizovano, jasno je da su građani stavljeni u zapećak, u odnosu na „Beograd na vodi“.

„Znači, ako mi pošaljemo liniju metroa da ide mimo centra grada, ako zaobilazi zonu atrakcija, ako zaobilazi one bitne sadržaje koji su svim građanima prosto neophodni, kao što su železnička stanica, Klinički centar, Trg Republike – mi to posle više ne možemo da ispravimo. A ovo što su oni dodali da može da se ide, to jest da će se realizovati taj „južni krak“, to je svakako moglo da se uradi, nije to bilo ništa sporno, to može da se izvede u kasnijoj fazi. Ali mi mislimo da bi to trebalo da se realizuje celokupno, sa celom prvom linjom metroa“, navodi Zoran Bukvić iz „Ne davimo Beograd“.

Bukvić podseća da je Građevinski fakultet, koji se povukao iz projekta, dao vrlo jasne primedbe, na koje, kako kaže, Komisija nije odgovorila.

Komisija nije, ali zamenik gradonačelnika Goran Vesić jeste, pa veli – primedbama Građevinskog fakulteta bile su suprotstavljene primedbama stručnjaka sa drugih fakulteta i ocenjuje da Građevinski „nije baš pobedio u sukobu argumenata“.

On je početkom nedelje, nakon usvajanja rebalansa gradskog budžeta rekao da će se skoro dve milijarde dinara izdvojiti za izgradnju nasipa i kolektora u Makiškom polju, što, prema njegovim rečima predstavlja početak radova na izgradnji metroa.

Na lokaciji gde je planirana početna stanica, pre nekoliko dana uklonjena je divlja deponija.

Komentari (33)

Vidi sve komentare