KRIK: Huavej imao tajne ofšor ugovore sa ljudima povezanim sa Telekomom

Biznis 25. okt 202109:16 > 18:0221 komentara

Kineski tehnološki gigant Huavej godinama je, preko ofšor firmi na Panami i Britanskim Devičanskim Ostrvima, imao tajne ugovore sa ljudima koji su bili blisko povezani sa državnom kompanijom Telekom, otkrivaju dokumenta iz projekta "Pandorini papiri". Najmanje milion evra se, sudeći po dokumentaciji, slilo na račune ovih firmi, a deo toga u džepove bivšeg Telekomovog direktora Igora Jecla i advokata Milorada Ignjačevića koji je bio u poslu sa ovom državnom kompanijom kroz njegov portal "Na dlanu", piše KRIK.

Kako piše KRIK, Jecl je bio vlasnik ofšor kompanije „Rofly Investments“ sa Britanskih Devičanskih Ostrva, koja je imala unosne ugovore sa kineskim gigantom i, kako se navodi u tekstu, zaradio je najmanje 1,3 milliona evra zahvaljujući tim poslovima.

Pre Jecla, ugovore sa Huavejem imala je firma njegovog prijatelja, 84-godišnjeg advokata Milorada Ignjačevića koji je, preko svoje ofšor firme „Goldberg Brokerage“ sa Paname, sklopio ugovore sa Huavejem, a onda ih osam godina kasnije prepustio Jeclovoj kompaniji, piše KRIK.

U bazi od gotovo 12 miliona procurelih dokumenata u okviru projekta „Pandorini papiri“, koji predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), novinari KRIK-a i OCCRP-a pronašli su dokumenta u vezi sa ovim tajnim poslovima.

Prema tim podacima, ofšor kompanije „Rofly“ i „Goldberg“ imale su najmanje šest ugovora potpisanih sa Huavejem. Na osnovu njih, „Rofly“ je Huaveju u periodu od samo godinu i po dana poslao osam faktura vrednih gotovo milion evra, pokazuju procureli podaci. Potpuna dokumentacija nije dostupna, te ovaj iznos može biti i znatno veći, navodi KRIK.

Prvi ugovori su potpisani 2007, kada je Huavej tek uspostavljao poslove u Srbiji, dok je poslednji ugovor koji se nalazi među procurelim dokumentima sačinjen 1. januara 2014. godine – neposredno pre nego što je Huavej postao jedan od najvažnijih partnera Telekoma.

Huavej je, prema ugovoru iz 2014. vrednom 359.000 evra, angažovao „Rofly“ da uspostavi dobre odnose sa telekomunikacionim operaterima u Srbiji i Crnoj Gori, ali i sa predstavnicima vlasti. Osim toga, Huaveju je trebalo da pomogne da dobije neophodne dozvole za rad u Srbiji i „izvrši obaveze iz ugovora koji će potpisati Huavej i (telekomunikacioni operater)“.

Iste godine, Huavej je od Telekoma dobio posao razvoja internet televizije (IPTV), a dve godine kasnije ugovor vredan čak 150 miliona evra za uvođenje optičkih kablova, piše KRIK.

Jecl je u Telekomu radio od 2003. do 2008, a poslednje tri godine bio je direktor sektora za usluge. Bio je i specijalni savetnik nekada prvog čoveka ove državne kompanije, Draška Petrovića iz Demokratske stranke Srbije. Jecl nije želeo da odgovori na pitanja novinara KRIK-a.

Advokat Ignjačević je unosno sarađivao sa Telekomom, dodaje KRIK. Njegova druga ofšor firma „Travis Assets“ i sin Uroš su upravo sa Jeclom dogovorili da za Telekom razvijaju portal „Na dlanu“ i to u vreme kada advokat započinje saradnju sa Huavejem. Ignjačevići su nakon nekoliko godina sajt od Telekoma otkupili za samo jedan dinar.

Za razliku od Jecla, advokat se sa novinarima KRIK-a sastao u kancelariji jedne od njegovih domaćih firmi. Iako je u intervjuu prvo tvrdio da njegova panamska kompanija nije uopšte radila, kada su ga novinari pitali za Huavej, setio se da je preko nje imao posao sa kineskom korporacijom.

„Huavej je tu već bio dve, tri godine, pokušavao da dobije neke poslove. Ja sam radio kao njihov konsultant“, rekao je Ignjačević novinarima, ali nije želeo da iznosi više detalja.

Ignjačević je insistirao na tome da on nije bio veza između Huaveja i Jecla, koga je opisao kao prijatelja, kao i da nije imao uticaja na to da Telekom da poslove kineskoj firmi.

„Da li sam ja sedeo na krilu nekom iz Telekoma i rekao uzmi Huavej? Nisam. Da su mi (iz Telekoma) rekli šta bi ti preporučio od ovih pet firmi, ja bih rekao Huavej“, kaže Ignjačević.

Advokat tvrdi i da nije znao da je njegova panamska firma prebacila ugovore na Jeclovu. „Bilo bi poražavajuće za mene da se dokaže da ste u pravu. To bi značilo da je Jecl najobičniji lažov i falsifikator“, rekao je Ignjačević KRIK-u.

Sadašnji generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić kaže za KRIK da nije znao ništa o poslovima i uplatama koje su Ignjačević i Jecl dobijali od Huaveja.

„Iskreno da kažem, šokiran sam time. Em je nepotrebno, em je sramotno. To nije trebalo ni Huaveju, ni Telekomu“, rekao je Lučić.

Stručnjaci iz oblasti borbe protiv finansijskog kriminala kažu za KRIK i OCCRP da su ovi poslovi sumnjivi.

Ros Delston, ekspert za sprečavanje pranja novca iz Vašingtona, kaže da su iznosi koji se nalaze na fakturama neobično veliki. „To je mnogo novca za konsultanski ugovor, mnogo novca. Nema sumnje da je to čudno. Čudno je i vlasništvo kompanija. Zbog čega nisu koristili kompanije u Srbiji?“, rekao je on.

„Uobičajno je da se podmićivanje i korupcija zamaskiraju kao konsultantski poslovi. Ova šema podseća na druge koje sam video, a koje su uspostavljene isključivo za primanje mita. Ne mogu da kažem da je ovo definitivno primanje mita, ali je jako teško razlučiti šta je u pitanju“, kaže Grejem Berou, takođe stručnjak u ovom polju.

Huavej nije odgovorio na pitanja novinara KRIK-a.

Nakon objavljivanja teksta, portalu N1 je stigao kratak komentar kompanije Huavej.

„Kompanija Huavej oduvek poštuje međunarodne i lokalne zakone, kao i poslovnu etiku zemalja u kojima posluje. Isto tako, svi zaposleni u kompaniji moraju da se pridržavaju lokalnih zakona i propisa“, naveli su iz kompanije.

Ceo tekst pročitajte na portalu KRIK-a.

Komentari

Vaš komentar