Kriza ne posustaje – preti nestašica osam proizvoda

Ekonomija 27. sep 202214:09 106 komentara
prodavnica
Pixabay

Pandemija kovida-19, rat u Ukrajini i niz drugih problema u životnoj sredini odgovorni su za poremećaje na globalnom tržištu. Osim što smo suočeni s poskupljenjima raznih proizvoda, svetu sada preti još jedan problem - nestašica.

U nastavku pročitajte kojih proizvoda bi potencijalno moglo nestati sa svetskih polica, piše EatThis.

Leblebija

Ljubitelji humusa trebalo bi da razmile o tome da popune svoje zalihe. Naime, preti nestašica leblebija – glavnog sastojka humusa – i mogao bi doživeti pad zaliha od čak 20 odsto.

Rat u Ukrajini sprečio je useve i izvoz iz Rusije i Ukrajine – dve zemlje koje su značajni proizvođači leblebija. Australija i Meksiko takođe su se ove godine suočili s vremenskim problemima, uključujući poplave, što se negativno odrazilo na njihove useve. Istovremeno, potražnja za leblebijama i dalje raste.

Kukuruz

Nakon ispitivanja brojnih polja kukuruza na srednjem zapadu u sklopu turneje Pro Farmer Crop Tour, izviđači su ustanovili da su ogromne količine kukuruza u ne baš idealnom stanju i to nakon sezone najezde štetočina, velikih vrućina i malo padavina. Nekoliko američkih saveznih država ima manje prinose nego prošle godine.

Nažalost, nedostatak kukuruza takođe znači moguću nestašicu mnogih omiljenih nusproizvoda – žitarica, kukuruznog sirupa i kokica.

Proizvodi od paradajza

Suša i nezapamćene temperature dodatno su opteretile poljoprivrednike koji se već suočavaju s inflacijom i sve većim troškovima đubriva zbog rata u Ukrajini.

Svi ovi nepovoljni vremenski uslovi mogli bi na kraju dovesti do toga da mnogi proizvodi na bazi paradjza postanu manje dostupni. To uključuje kečap, sos za testeninu i slično.

Pivo

Ugljen dioksid jedan je od ključnih sastojaka u porizvodnji piva, a već godina je snabdevanje ovim gasom nestabilno. Osim toga, proizvođači piva dodatno se bore s tekućom nestašicom limenki od aluminijuma.

Smrznuta pica

Ugljen dioksid takođe je ključni sastojak u proizvodnji mnogih smrznutih namirnica, uključujući smrznutu picu. Obično se koristi kao rashladno sredstvo za očuvanje ukusa i teksture smrznutih proizvoda tokom skladištenja i transporta. Osim toga, pomaže i u sprečavanju kvarljivosti hrane.

Prema tome, proizvođači pice sočavaju se sa sličnim problemima kao i proizvođači piva, a sve to moglo bi rezultirati nestašicom tih proizvoda.

Maslinovo ulje

Veliki proizvođači maslonovog ulja, Španija i Italija, oporavljaju se od užasno teškog leta. Letnje temperature obarale su rekorde širom zapadne Evrope i zavlada je velika suša. Analitičari procenjuju da bi proizvodnja maslinovog ulja u Španiji mogla pasti za 25 do 30 odsto u poređenju s prošlom godinom.

Što se tiče Italije, analitičari prognoziraju pad proizvodnje maslinovog ulja između 20 i 30 odsto. Povrh vremenskih neprilika, rat u Ukrajini i problemi s lancem sanbdevanja dodatno su doprineli rastu cena maslinovog ulja.

Čokolada

Moglo bi da ponestane i čokolade. Naime, proizvođač slatkiša Hershey objasnio je da je zbog rata u Ukrajini teže nabaviti sirove sastojke poput jestivog ulja i kakaa. Istovremeno, potražnja je neverovatno porasla. Zanemareni su sezonski proizvodi kako bi se popunile police radnji i zadovoljila normalna svakodnevna potražnja.

Ćuretina

Stručnjaci predviđaju nadolazeću nestašicu ćuretine, prvenstveno zbog epidemije ptičjeg gripa koja je harala ove godine, navodi Eat this.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare