Kupiti stan u starogradnji pa renovirati, ili uzeti novi – šta se više isplati

Biznis 09. feb 202309:0546 komentara
Pixabay.com/ Laura Shaw

Podivljale cene nekretnina u prethodnih godinu dana poremetile su planove mnogim građanima koji su želeli da kupe stan. Oni koji se i odluče na ovaj korak su u dilemi – da li se više isplati kupovina jeftinijeg stana u starogradnji, a potom njegovo renoviranje ili ulaganje u novogradnju. Nova.rs proveravala je koliko koštaju obe opcije, ali i koje su prednosti i mane oba izbora.

Kako bismo videli koja varijanta je isplativija, uporedili su cene stanova u starogradnji i novogradnji na istoj lokaciji. U pitanju su dva stana na Zvezdari, u blizini Gradske bolnice. Ono što se momentalno primećuje je razlika u ceni kvadrata od skoro 1.000 evra.

Kada je u pitanju starogradnja, stan od 50 kvadrata na ovoj lokaciji košta 100.000 evra, što je 2.000 po kvadratu. Inače, prema poslednjem izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za četvrti kvartal prošle godine, prosečna cena kvadrata u starogradnji na Zvezdari iznosi 2.200 evra.

Pročitajte još:

Za promenu prozora sa roletnama i komarnicima potrebno je izdvojiti oko 2.500 evra, navodi Nova.rs.

Kada su u pitanju ulazna vrata, cene znatno variraju, a uglavnom su u rasponu od 400 do 900 evra. Dakle, i najpovoljnija varijanta ipak je, za većinu građana, veliki izdatak, a na to treba dodati i 50 evra za postavku.

Što se unutrašnjih vrata tiče, ona se mogu naći po ceni od 190 evra, a s obzirom na to da stan koji je nova.rs uzela kao primer ima troja vrata, to je trošak od 570 evra, ukoliko novi vlasnik želi da promeni svaka.

Za nanošenje podloge, gletovanje i krečenje stana od 50 kvadrata, potrebno je oko 1.100 evra, dok je za saniranje nakon postavljanja spoljne stolarije i drugih sitnih oštećenja na zidovima potrebno još oko 300 evra.

Skidanje starih pločica, pripremu i popločavanje kupatila, kuhinje i terase u stanu koštaće oko 800 evra – uključujući materijal i majstora.

Za nove sanitarije – lavabo sa novom slavinom, wc šolju i novi tuš, treba izdvojiti još oko 600 evra. Ako nema klimne, kako npiše Nova.rs, potrebno je izdvojiti još 400 evra.

Za stan od 50 kvadrata, priprema za promenu parketa košta oko 250 evra, dok kupovina parketa, njegovo postavljanje, kao i lepljenje lajsni košta oko 2.600 evra.

Šta je isplativije – novogradnja ili renoviranje starog stana – pročitajte na sajtu nova.rs.

Komentari

Vaš komentar