Kvadrati u Beogradu nikad skuplji, a kupuju se za keš

Biznis 20. apr 202219:31 > 20:03 125 komentara
N1

Trend rasta cena nekretnina u Beogradu, koji se pojavio uporedo sa koronavirusom, nema nameru da se zaustavi. U centralim delovima glavnog grada cena kvadrata u novogradnji više ne ide ispod 3.500 evra, a na Novom Beogradu traži se i 5.000 evra. Agenti za nekretnine objašnjavaju da se građani i pravna lica prilikom kupovine uglavnom odlučuju da plate kešom.

Da li je baš sada pravo vreme za kupovinu četiri nova zida? Ako odgovor na to pitanje tražimo u skladu sa trenutnom cenom kvadrata u Beogradu, onda on glasi: nikad gore vreme, a ako pitate trgovce nekretninama, onda dobijate paradoksalan odgovor. Kažu, ovog trenutka na tržištu je toliko veliki broj kupaca, da je broj stanova u ponudi opet nedovoljan.

A tim mnogobrojnim kupcima, i onima koji merkaju tek postavljene kranove i onima koji se interesuju za već odavno podignute zgrade, poručuje se da je priča o skorom zastoju ili barem i blagu padu cene kvadrata – prazna priča.

Stara gradnja danas je na nivou od oko 2.000 evra. Možda se na Voždovcu može proći jeftinije, dok se cena kvadrata na Starom gradu polako približava donjoj granici novogradnje. Kažu da je u užem gradskom jezgru nemoguće pazariti ispod 3.500 hiljade, dok cena kvadrata, recimo na Novom Beogradu ide i do 5.000 evra.

N1

„Nedostatak građevinskog materijala je omogućio da svi oni koji su ga pribavili na vreme i sada mogu da zidaju, mogu da formiraju i nove cene. Kad kažem prihvatljiv, to znači da cena bude od 2.000 do 2.600, ali takve cene više ne možete da nađete čak ni na obodu Beograda“, kaže agent za nekretnine Kaća Lazarević.

Bez obzira na takvo, visoko, stanje na tržištu nekretnina, i ovih dana se u Beogradu prodaju i stanovi čija se cena procenjuje od milion i po do dva miliona evra.

N1

Da li građani kupuju kešom ili kreditom?

„Pa, još uvek je situacija da je mnogo više onih, preko 80 odsto je onih koji kupuju kešom i to nije prljavi keš, to je novac sa računa ili neke firme ili fizičkog lica“, otkriva Lazarević.

Kažu da još uvek ima delova glavnog grada, čitavih kvartova, u kojima se ništa ne prodaje i ništa ne gradi. Do kada će izdržati?

Komentari (125)

Vidi sve komentare