Le Mer: Postoji mogućnost da Rusija potpuno zaustavi isporuke gasa Evropi

Biznis 10. jul 202214:19 komentara
gasprom gasovod ilustracija
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Francuski ministar privrede i finansija Bruno Le Mer upozorio je da postoji velika šansa da će Moskva potpuno zaustaviti isporuke gasa Evropi, prenosi portal Politiko.

Moramo se pripremiti za potpuno isključenje ruskog gasa, jer je danas to najverovatnija opcija, rekao je Le Mer na ekonomskom skupu u mestu Eks an Provans.

On je najavio da vlada te zemlje radi na prioritizaciji kompanija koje bi trebalo da budu pod zaštitom u slučaju prekida dotoka gasa.

Pripremamo planove za rasterećenje, a to znači sagledavanje svih kompanija, oblasti koje zapošljavaju radnike, koje su to kompanije koje bi trebalo da smanje potrošnju gasa, a koje ne, objasnio je Le Mer.

On je naveo primer velikog proizvođača građevinskog materijala, kao primer kompanije kojoj ne bi trebalo uskraćivati gas, ni u slučaju nužde.

Francuska vlada je predložila niz mera za slučaj prekida u snabdevanju gasom, uključujući i davanje ovlašćenja da se oduzimaju gasne elektrane kao deo šireg zakonskog predloga o „kupovnoj moći“, o čemu će biti reči naredne nedelje u parlamentu.