Leoni radnicama za 8. mart poklonio vaučer pa im – odbio od plate

Ekonomija 10. apr 202318:00 62 komentara
Novčanik, pare, dinari, novac,
Shutterstock

Za 8. mart smo od kompanije dobili na poklon vaučer za kupovinu u jednom lancu drogerija, a taj iznos nam je posle - odbijen od plate, tvrde radnice kraljevačke fabrike koje su se obratile redakciji N1. Ovim povodom pokušali smo da kontaktiramo kompaniju Leoni na sve dostupne telefone i kontakt-mejl za novinare, ali - bezuspešno.

Napomena: Kompanija Leoni, čiji odgovor na ovu temu smo pokušavali da dobijemo na sve dostupne brojeve telefona, kao i na mobilni telefon i mejl osobe zadužene za saradnju sa medijima, oglasila se dva dana po objavi ovog teksta, poslavši saopštenje mejlom. U njemu navodi da su zarade zaposlenih radnica prethodno uvećane za iznos poklona, kako bi se na to obračunali porezi i doprinosi. Kompanija je istakla da godinama unazad, pa tako i ove godine, za svoje koleginice obezbeđuje poklon za Dan žena, u iznosu od oko 100.000 evra.

Ukupno 1.200 dinara vredan je vaučer koji su radnice kraljevačkog Leonija dobile na poklon od firme za 8. mart.

„Kada smo dobili obračun martovske plate, na platnom listiću je uredno stajalo: obustava od zarade u iznosu od 1.200 dinara na ime tog vaučera“, kažu radnice, koje su zamolile da ne navodimo njihova imena.

LEONI VAUČER
Privatna arhiva

Obračun plata za sve Leoni fabrike – koje rade u Kraljevu, Malošištu, Nišu i Prokuplju – prema tvrdnji naših sagovornica, radi se u Prokuplju, što je, kako navode – i razlog da na obračunskoj listi kraljevačke fabrike stoji ime drugog grada.

Pokušali smo potvrdu ove informacije da dobijemo i od  kompanije Leoni, ali – bezuspešno.

Mejl upućen osobi  zaduženoj za kontakt sa medijima – što stoji i na zvaničnom sajtu Leonija – nije isporučen, a u automatskom odgovoru navodi se da ne postoji osoba sa tim imenom na domenu Leoni.com.

Pozivanje broja fiksnog telefona navedenog na sajtu za kontakt sa medijima takođe je bilo uzaludno – tokom celog dana oglašavao se porukom: „Poštovani, pretplatnička linija je u kvaru – pokušajte kasnije“.

Na druge fiksne telefone navedene na sajtu – niko se nije javljao.

Šta kažu revizori

Pojedine radnice Leonija navode da je i prošle godine tako bilo – osmomartovski poklon im je „skinut“ sa plate. Kada su od poslodavca tražile objašnjenje, rečeno im je da „to tako mora zbog knjiženja“, i da im „plata nikako nije umanjena, već da je prethodno uvećana za taj iznos“.

Ni ovu informaciju iz već navedenih razloga nismo mogli da proverimo sa kompanijom Leoni.

Međutim, sudeći prema pojašnjenju revizora koje smo kontaktirali – da bi se ovaj iznos tek tako skinuo sa računa, potrebno da je da postoji niz odluka same kompanije, kao i da se povećanje plate, pa potom smanjenje jasno vidi na platnoj listi svakog radnika, u ovom slučaju – radnice.

Obračunska lista – osnov za tužbu

„Da bi se iznos osmomartovskog vaučera prikazao kao odbitak od plate, potrebne su odluke. Prvo – odluka kompanije da se tim radnicama plata uvećava i po kom osnovu. A, zatim odluka da se daje poklon vaučer. Potom opet odluka da se vrednost vaučera skida sa plate i po kom osnovu“, pojašnjava sagovornica portala N1 iz jedne revizorske firme.

Pročitajte još:

Na tih 1.200 dinara se, naravno, plaćaju porezi i doprinosi.

„Međutim, ako je radnicama plata minimalac – poslodavac ne sme da skida taj iznos od njihove plate“, podseća naša sagovornica.

Država Srbija garantuje  minimalnu zaradu i ispod toga poslodavac – ne sme da isplaćuje zarade.

„Ugovorom o radu definisan je smenski rad, rad na državni praznik, prekovremeni rad i ostalo. Sve to mora precizno i po stavkama da stoji na obračunskoj listi na kojoj, u ovom slučaju koji pominjete, treba da je iskazano povećanje plate, pa smanjenje. Obračunska lista je, inače, dovoljan dokaz za tužbu u radnom sporu, ukoliko nije sve navedeno kako je propisano“, ukazuje revizor sa kojom smo razgovarali.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare