Lideri G7 odlučni da povećaju sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu

Ekonomija 25. maj 202416:54 17 komentara
Tanjug/AP/Antonio Calanni (STF)

Ministri finansija Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) na sastanku u Italiji rekli su da su "odlučni da povećaju finansijske i ekonomske sankcije" protiv Rusije kako bi "smanjili" njene prihode i tako ograničili njenu sposobnost finansiranja invazije na Ukrajinu.

Ministri, koji su se sastali u Strezi na obali jezera Mađore, predložili su da se „nastave ciljanje na prihode Rusije od energetike i njene buduće kapacitete za ekstrakciju (energenata)“, navodi se u završnoj deklaraciji.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, SAD i Evropska unija (EU) usvojile su čitav niz sankcija kako bi pokušale da uguše rusku ekonomiju.

Finansijske sankcije G7 „već imaju očigledan uticaj ograničavanjem kapaciteta Rusije da finansira i podrži svoju ilegalnu invaziju na Ukrajinu“, naveli su ministri.

Pročitajte još:

EU je već uvela 13 paketa sankcija protiv Rusije, a sada razmatra i ciljanje ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG) u novom paketu sankcija, zabranjujući njegov transfer kroz EU u treću zemlju.

Prema diplomatskim izvorima, taj novi paket sankcija o kojem se raspravlja takođe bi mogao da proširi crnu listu EU na više kineskih subjekata optuženih da isporučuju vojne tehnologije Rusiji.

Ta tema je takođe obrađena u završnoj deklaraciji G7, koja potvrđuje da će se njeni članovi „suprotstaviti pokušajima izbegavanja ili zaobilaženja sankcija, posebno olakšavanjem napora finansijskih institucija da preuzmu rusku odbrambenu industriju“.

Grupu sedam industrijski najrazvijenjih zemalja sveta čine SAD, Kanada, Japan, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare