Aktivisti: Linglong se gradi bez dozvole, sporna i ekološka pitanja i dotiranja

Biznis 11. maj 202119:36 > 22:4137 komentara

Da li se na gradilištu buduće fabrike guma "Linglong" u Zrenjaninu objekti podižu i bez građevinske dozvole? Upravo to tvrde lokalni aktivisti, a kao dokaz prilažu i kadrove gradilišta snimljene iz vazduha. Aktivisti podsećaju da, iako je izgradnja fabrike u već poodmakloj fazi, još nisu čuli zvanične procene o njenom uticaju na životnu sredinu, a prilažu i nove indicije da se izgradnja kineske investicije dotira sredstvima iz državnog budžeta.

Sudeći po ovim kadrovima buduća fabrika guma „Linglong“ ravnomerno niče na svih 97 predviđenih hektara, iako, za neke od ovih objekata, nema građevinsku dozvolu – tvrde aktivisti lokalnog „Građanskog preokreta“.

POVEZANE VESTI

„MI u praksi imamo izgradnju celokupnog fabričkog postrojenja, u celini, na svih 97 hektara, dok nam se u papirima i u dokumentaciji pred različitim organima, što grada Zrenjanina, što Pokrajine Vojvodine, nalaze razni zahtevi, za građevinskim dozvolama, za privremenim građevinskim dozvolama, dve studije uticaja na životnu sredinu. Dakle, zamajavamo se sa nekim papirima koji su u suprotnosti sa onim što se dešava na terenu na gradilištu“, kaže Ivan Živkov iz Građanskog preokreta.

Na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za građevinarstvo moguće je pronaći ovaj dokument, iz kog se vidi da je kineski investitor podneo zahtev za izgradnju najveće mašine za proizvodnju plastike. Zahtev koji ne može biti odobren, dok Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine ne izda saglasnost na dokument o proceni uticaja na životnu sredinu. Odgovor na pitanje koji objekti se u ovom momentu legalno podižu na gradilištu „Linglonga“ potražili smo na tri adrese.

Ni iz Pokrajinskog sekretarijata za građevinarstvo, ni iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, ni iz uprave fabike, za sada nisu odgovorili na pitanja koja im je uputila N1. Međutim, i bez njihovih odgovora znamo da će se u mikseru buduće fabrike guma mešati one sirovine koje se i inače koriste u proizvodnji pneumatika – a to su čađ, kreda, eterična ulja, sintetički kaučuk i stearin.

Ekološka pitanja nisu jedina sporna, pa aktivisti i tvrde da država direktno dotira podizanje fabrike – daju i najnoviji primer:

„Država je Gradu Zrenjaninu 27. aprila dotirala 448 miliona dinara, odnosno oko 3, 8 milionai evra pomoći. Na sednici Skupštine grada, održanoj 12 dana kasnije, u dinar isti iznos namenjen je za komunalno opremanje kineskog gradilišta.

„Juče je održana vanredna hitna sednica Skupštine grada Zrenjanina na kojoj je izmenjen plan poslovanja zrenjaninskog gradskog vodovoda, da bi sredstvima koje je Grad Zrenjanin dobio iz tekuće budžetske rezerve takođe preko 400 miliona dinara bio usmeren u snabdevanje ‘Linglonga’ vodom i građenje kanalizacije. Dakle, državi Srbiji je prioritet da ‘Linlglongu’ izgradi vodovod, a 17 godina joj nije prioritet da obezbedi Zrenjanincima ispravnu vodu za piće“, naglašava Živkov.

Aktivisti ponovo postavljaju stara pitanja – zbog čega je država budućoj fabrici poklonila skoro 100 hektara poljoprivrednog zemljišta i 70 miliona evra budžetske pomoći, ukratko – zbog čega nikada nije objašnjeno zašto je buduća fabrika, potencijalni zagađivač, projekat od nacionalnog značaja.

Komentari

Vaš komentar