Lufthanza otkazuje više od 1.000 letova zbog štrajka u sredu

Biznis 26. jul 202213:14 > 21:121 komentar
Lufthanza
REUTERS/Ralph Orlowski/File Photo

Nemačka avio-kompanija Lufthanza otkazala je sve letove predviđene za sredu za Frankfurt i Minhen i sa tih aerodroma narednih dana zbog štrajka zemaljskog osoblja, saopštila je kompanija.

Povezano

„Putnici pogođeni ovom merom su obavešteni i ponuđeni su im alternativni letovi, ali i oni su vrlo ograničenog broja“, stoji u saopštenju.

Sindikat radnika u uslužnim delatnostima Verdi pozvao je zemaljsko osoblje Lufthanze na jednodnevni štrajk upozorenja koji bi trebalo da počne u sredu ujutro i traje 24 sata.

U Frankfurtu, glavnoj Lufthanzinoj bazi, otkazano je 678 a u Minhenu, drugom po redu najvažnijem
aerodromu u Nemačkoj za presedanje na Lufthanzinim letovima, obustavljeno je 345 letova.

Lufthanza je žestoko kritikovala štrajk koji je, kako je rečeno, „nesrazmeran“ u odnosu na cilj.

„Pregovori o povišenju plata nalaze se u vrlo ranoj fazi, a štrajk usred sezone letnjih odmora izaziva ogromnu štetu“, rekao je šef kadrovske službe Lufthanze Majkl Nigeman. Štrajk je veliko opterećenje i za zaposlene Lufthanze u ovom, kako je rekao, „osetljivom razdoblju za vazdušni saobraćaj“.

Sindikat Verdi za zaposlene traži povećanje plata od 9,5 posto i najmanju satnicu od 13 evra.

U toku su i pregovori sindikata pilota s Lufthanzom tako da ni štrajkovi pilota u sledećim nedeljama nisu isključeni.

Na nemačkim aerodromima od početka sezone godišnjih odmora vlada haotična situacija zbog nedostatka osoblja što otežava putovanja. Zbog problema sa bezbednosnim kontrolama do sada je otkazano na stotine letova.

Posmatrači procenjuju da do poteškoća dolazi zbog nedostatka osoblja koje je tokom pandemije bilo otpušteno i nakon toga se nije vratilo na stara radna mesta.

Komentari

Vaš komentar