Mađarska uvodi gornju granicu za cenu goriva

Biznis 11. nov 202116:365 komentara
Budimpešta, Mađarska, benzinska pumpa, benzin, gorivo
REUTERS/Marton Monus

Mađarska zbog inflacije uvodi tromesečno ograničenje rasta cene goriva na benzinskim pumpama na maksimalnu cenu od 480 forinti (1,21 evro) po litru, objavila je vlada te zemlje.

„Odlučili smo da će od 15. novembra biti ograničen rast cena benzina i dizela“, rekao je Gergelji Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana.

To znači da cena može biti manja od 480 forinti, ali ne i veća, rekao je on na konferenciji za novinare u Budimpešti ukazujući na skok cena goriva.

Poslednjih nedelja cena benzina i dizela prešla je simboličnu granicu od 500 forinti po litru na brojnim benzinskim pumpama u Mađarskoj.

„Uvereni smo da će mera koja će biti preispitana posle tri meseca podržati ekonomiju i doprineti smanjenju inflacije“, rekao je Guljaš.

Benzinske pumpe neće dobijati nadoknade, a akcije mađarske grupe MOL na berzi u Budimpešti pale su za oko 3,5 odsto posle objave vlade.

Orban koji će posle 12 godina na vlasti ponovo učestovati na parlamentarnim izborima predviđenim u aprilu iduće godine pod sve većim je kritikama opozicije zbog inflacije.

Inflacija je dostigla 6,5 odsto u oktobru, što je najviši nivo od 2012. u Mađarskoj. Druge evropske zemlje su takodje suočene sa rastom cena goriva.

Komentari

Vaš komentar