Mali i Godfri potpisali međudržavni sporazum o podsticanju investicija

Biznis 21. jan 202116:23 > 16:36 5 komentara
Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas sa ambasadorom SAD Entonijem Godfrijem međudržavni sporazum o podsticanju investicija, čime su stvoreni uslovi za početak aktivnosti američke Međunarodne razvojne korporacije (DFC), a preduslov je i za novu "razvojnu šemu" za povoljne kredite u ukupnoj vrednosti od milijardu dolara.

„Taj sporazum je od ogromne važnosti za ekonomski razvoj zemlje i za podsticanje visoke stope rasta, potvrđuje da se sporazum iz Vašingtona i dalje primenjuje i otvorio je vrata daljoj saradnji sa američkom administracijom“, rekao je Mali na konferenciji za novinare posle potpisivanja.

Kao drugu važnu korist od sporazuma on je naveo da njegovo potpisivanje ukazuje na veliko poverenje koje SAD imaju u ekonomski razvoj Srbije, jer time potvrđuju da je ona „sigurna i atraktivna destinacija za investicije“.

Mali je saopštio i da je sporazum preduslov za realizaciju milijardu dolara „garantne šeme“ pomoći za srpska mikro, mala i srednja preduzeća, pored već postojeće dve milijarde iz prethodnog aranžmana.

Od te dve milijarde, precizirao je on, iskorišćeno je 1,58 milijardi, kredite je uzelo 23.000 preduzeća, a do polovine godine bi trebalo da se upotrebi i ova druga tranša od milijardu dolara.

Godfri je rekao da potpisani međudržavni sporazum pokazuje da se neće menjati posvećenost SAD ekonomskoj budućnosti Srbije i podrška na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Cilj nam je da ovim instrumentima mobilišemo nove investicije u Srbiju, ne samo stranih, nego i domaćih kompanija. Ovaj novi program pokazuje da postoje snažni podsticaji u znak podrške teškim odlukama Srbije, naglasio je on.

Direktor regionalne kancelarije DFC Džon Jovanović ocenio je da potpisani sporazum otvara puni potencijal te agencije u Srbiji.

Prisustvo DFC potvrđuje spremnost SAD da, zajedno sa našim evropskim partnerima, proširi finansijsku pomoć Srbiji, poručio je Jovanović.