Mali i Tabaković hvalili sami sebe, opozicija kaže – ni vi sami ne verujete u to

Biznis 04. dec 202220:1935 komentara

Poslanici skupštine Srbije u ponedlejak počinju sednicu na čijem dnevnom redu je predlog zakona o bužetu Srbije za narednu godinu. O predlogu je danas održana rasprava na sednici Odbora za finansije. I dok je za vlast budžet uravnotežen i spreman da odgovori na predstojeću krizu, opozicija smatra da je veći deo odgovornosti u načinu upravljanja nego u globalnim okolnostima i da će cenu plaćati građani Srbije.

Ako je sudeći po rečima ministra finansija još jedna stranica istorije je ispisana predlogom budžeta za 2023. godinu.

BDP će preći 60 milijardi evra, na računu trenutno stanje 285 milijardi dinara, javni dug 54 odsto, prihodi 7,8 posto, kaže Siniša Mali. Objašnjava da novi budžet ima tri stuba – očuvanje standarda građana, infrastrukturni projekti i energetika.

DEŠAVANJA U SKUPŠTINI:

Nikome nije lako u ovo vreme, poručuje Mali pozivajući se na globalnu krizu.

„Mislim da smo se pokazali dovoljno kredibilnim, pametnim i sposobnim da vodimo brod koji se zove ekonomska politika Republike Srbije kroz veoma turbulentna vremena. To smo pokazali od kada se kovid desio 2020, evo treću godinu zaredom, tako ćemo nastaviti i tokom 2023. godine“, obećava Mali.

U dobrim vremenima deo javnosti veruje da Srbija ima automatskog pilota i da ima finansijsku i političku stabilnost koja je dar sa neba i koja sama od sebe traje, poručuje governerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković.

„Ništa se ne održava samo. Ljudi su ti koji donose i sprovode odluke. Ovo je vreme kada je svaka reč važna i kada svako, ma gde i sa koje strane sedeo mora da gleda samo interes Srbije, a ne svoj pojedinačni interes“, poručuje Tabaković.

Netransparentnost – reč koja se više puta mogla čuti tokom rasprave a prvi je na to ukazao predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

„Ono što je problem, što Fiskalni savet vidi kao problem jeste što vi imate stavku od milijardu evra u budžetu, a nije ništa napisano šta stoji iza te stavke detaljno“, upozorava on.

pavle petrović
N1

Problemi ne dolaze samo spolja već je veći deo iznutra kada je u pitanju energetika, poručuje Petrović, koji upravo u tom sektoru vidi za Srbiju visok deficit od 3,3 odsto BDP-a, odnosno 2,2 milijarde evra.

Narodni poslanik Miroslav Aleksić smatra da se vlast svim silama trudi da predstavi da stanje javnog duga nije alarmantno.

„Srbija je jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope. Nisam siguran da iko od vas veruje u to da je Srbija razvijena zemlja ili možda ja grešim možda mi ne živimo u istoj zemlji. Način na koji se troši novac koji je opredeljen budžetom nešto što je vrlo alarmantno i vrlo opasno. To se nastavlja i sledeće godine kao što je bila praksa i prethodnih godina“, ističe Aleksić.

miroslav aleksić n1
N1

Poslanik poslaničke grupe „Ujedinjeni“ Vladimir Obradović ukazuje i da povećanje plata u javnom sektoru nije dovoljno da prati stopu inflacije.

„Ako bude linearni rast plata u javnom sektoru gospođa Tabaković će imati rast plate od 80.000 dok recimo prosečna plata zaposlenih u javnim službama je 77.000“, predočio je on.

Osim na odboru o budžetu će diskutovati narodni poslanici na sednici zakazanoj za ponedeljak.

Komentari

Vaš komentar