Mali: Ko god napravi dobar fiskalni uređaj, moći će da ga plasira na tržište

Biznis 14. jun 202117:19 komentara
fiskalna kasa, Kasa, plaćanje, radnja, market,
Shutterstock

"Uskoro ću imati sastanak sa proizvođačima opreme, kao i sa proizvođačima softvera. Za njih je važno da će proces biti u potpunosti otvoren, a svako od njih, ko god napravi dobar uređaj, imaće mogućnost da ih plasira na tržištu Srbije. Nama je cilj da podstaknemo tu granu industrije", rekao je ministar finansija Siniša Mali i podsetio da će novi sistem fiskalizacije biti u primeni od 1. januara sledeće godine.

Mali je, gostujući na TV Prva, istakao značaj fiskalizacije.

Pročitajte još:

„Proces fiskalizacije je za nas veoma važan i on će na neki način promeniti način funkcionisanja naše privrede, zajedno sa e-fakturama. Naime, to treba da dodatno doprinese konkurentnosti i razvoju naše privrede. Način fiskalizacije poslednji put se promenio pre 15 godina, a imajući u vidu digitalizaciju, promene načina poslovanja, sada je pravo vreme da idemo i korak ispred sveta“, rekao je Mali, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Novi sistem fiskalizacije omogućiće praćenje podataka u stvarnom vremenu, odnosno biće uspostavljena direktna komunikacija između tih uređaja, kasa i Poreske uprave.

„Svaki račun imaće QR kod i moći ćete da ga skenirate na mobilnom telefonu, da proverite da li je ispravan. U istom trenutku, sekundi, te informacije će biti i u bazi podataka Poreske uprave. Za privrednike koji sada imaju fiskalne isečke, papire, važno je da znaju da toga neće biti, jer sve će biti digitalno, automatizovano. Na duži rok, ovime privreda dobija mnogo“, rekao je Mali.

Podsetimo, kao što je portal N1 već pisao, od januara iduće godine smanjuje se broj poreskih obveznika koji će moći da posluju bez fiskalnog uređaja. Tako će nove uređaje morati da nabave i svi frizeri, kozmetičari, pogrebnici, kockarnice, kladionice i većina preduzetnika-paušalaca koji sada ne moraju da imaju fiskalnu kasu.

Bez fiskalnih uređaja i dalje će moći da posluje manji broj preduzetnika, među kojima su i advokati i taksisti.