Mali: Minimalna zarada nema nikakve veze s minimalnom potrošačkom korpom

Ekonomija 24. avg 202313:41 62 komentara

Ministar finansija Siniša Mali tvrdi da minimalna zarada nema nikave veze sa minimalnom potrošačkom korpom, i da njihovo izjednjačavanje nije zakonska obaveza.

On je tako odgovorio na pitanje N1 zašto ni pet godina nakon što je obećao da će minimalac biti izjednačen sa minimalnom potrošačkom korpom to nije učinjeno.

Pregovori za utvrđivanje minimalne cene rada za 2024. godinu, u kojima su učestvovali predstavnici više ministarstava u Vladi Srbije, sindikata i poslodavaca, počeli su nedavno. Prvi krug završen je bez konkretnog dogovora o visini minimalne zarade. Pregovori će biti nastavljeni u petak.

POVEZANE VESTI

Predstavnik sindikata „Nezavisnost“ Zoran Ristić izjavio je u sredu da sindikati ne odustaju od izjednačavanja minimalne cene rada sa minimalnom potrošačkom korpom, a to su, kako je rekao, ranije obećavali i predstavnici vlasti.

„Taj zahtev o izjednačavanju je sindikat uputio još 2018. godine, dogovor je bio da se to ostvari u naredne tri godine. I predstavnici vlade su bili za to. Jedan takav zahtev je bio logičan, jer minimalna zarada mora da obezbedni egzistencijalni i socijalni minimum zaposlenog i njegove porodice“, rekao je Ristić za N1.

Sindikati su, dodaje, očekivali da se to desi ako ne za tri, a ono za četiri ili pet godina.