Mali: MMF povećao projekciju rasta Srbije na 6,5 odsto – bolje nego očekivano

Ekonomija 12. okt 202117:12 11 komentara
Tanjug/ Jadranka Ilić

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da je Međunarodni monetarni fond povećao prognozu privrednog rasta Srbije sa šest na 6,5 odsto za ovu godinu, saopštilo je Ministarstvo.

„Postižemo mnogo bolje rezultate nego što smo to očekivali početkom godine, tako da imamo i bolji fiskalni rezultat, a i mnogo bolje izglede za visoku stopu privrednog rasta. Ministarstvo finansija je već povećalo projekciju rasta na sedam odsto, a i međunarodne finansijske institucije kontinuirano tokom ove godine povećavaju svoje projekcije, što je najbolja potvrda našeg uspeha“, rekao je Mali.

Povezane vesti

On je dodao da je MMF ranije ove godine, u junu, povećao projekcije sa pet na šest odsto rasta bruto-društvenog proizvoda (BDP) Srbije, da bi sada još jednom povećao prognozu rasta BDP na 6,5 odsto.

„Naš odnos sa MMF je već više godina zasnovan na poverenju. Njihove projekcije nam pomažu da steknemo i međunarodno investiciono poverenje i da dobijemo još bolji status na svetskom tržištu kapitala, kao i da jačamo konkuretnost naše privrede“, naveo je Mali.

On je podsetio da su juče počeli i zvanični razgovori sa delegacijom MMF koju predvodi Jan Kes Martejn i da je počela revizija novog savetodavnog aranžmana „Instrument za koordinaciju politika“, koji je počeo da se sprovodi u junu 2021. godine. Cilj novog aranžmana je sprovođenje strukturnih reformi i održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

Istakao je da su ispunjena sva četiri reformska cilja koja su sa MMF dogovorena u aprilu ove godine, što govori o posvećenosti i ozbiljnosti Srbije ovom aranžmanu.

On je dodao da će sa MMF razgovarati o budžetu za 2022. godinu, te da će fokus i dalje biti na visokim odvajanjima za kapitalne investicije, koje su motor razvoja Srbije kao i na sve važnijim projektima iz oblasti zaštite životne sredine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare