Mali: Novi krediti od 768,8 miliona evra za infrastrukturu

Biznis 06. jul 202112:0514 komentara
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar finansija Siniša Mali predstavio je u Skupštini Srbije sedam zakonskih predloga koji su, kako je rekao "ključni za dalji ubrzani rast i razvoj srpske ekonomije".

„Ovi zakoni se odnose na tri oblasti, izgradnju saobraćajne infrastrukture, ekologiju i unapređenje rada javnog sektora. Ukupna vrednost svih ovih sporazuma je 768,8 miliona evra, dakle ogroman iznos novca koji ćemu usmeriti u ove tri oblasti“, rekao je Mali.

On je naveo da se jedan zajam odnosi na urbane sredine otporne na klimatske promene, a drugi je za efikasnost javnog sektora i zeleni oporavak.

Od Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekte efikasnosti javnog sektora i zeleni oporavak Srbija uzima 82,6 evra i dodatnih 50 miliona od francuske banke, jer su, kako je rekao Mali, poslanici usvojili zakon o smanjenju emisije štetnih gasova, pa ovi sporazumi daju mogućnost za realizaciju „zelene agende“.

Ministar finansija objasnio je i projekte modernizacije železnice vrednosti 102 miliona evra, i rekao da je opredeljenje vlade da investira u nove puteve i pruge i revitalizaciju postojećih pruga kako bi ubrzali privredni rast.

Za saniranje nasipa pored reke Save i Drine uzima se kredit vredan 78,2 miliona evra, a za izgradnju gasnog interkonektora od Niša do bugarske granice koji treba da obezbedi stabilno snabdevanje gasom još 85,5 miliona evra.

„Pred vama je i zakon o finansiranju ‘Moravskog koridora’ vrednosti 431,6 miliona evra i to je ključan projekat za taj deo Srbije, projekat od nacionalnog značaja“ rekao je Mali.

Kad je reč o sporazumu sa Velikom Britanijom i Severnom Irskom, ovaj sporazum je, kako je dodao, važan zbog njihovog izlaska iz EU, a diplomatski odnosi Srbije i Britanije traju 184 godine.

Ministar finansija je rekao da „nas je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio da je stopa rasta ekonomije Srbije u drugom kvartalu 15 odsto“ i da to „nikad nismo imali“.

Mali je rekao da će ove godine ukupna stopa rasta biti više od šest odsto i da će biti novca za najvažnije infrastrukturne radove, ali i za veće plate i penzije.

Poslanici će o svim sporazumima glasati sutra.

Komentari

Vaš komentar