Mali: Od EIB 200 miliona evra kredita za pomoć malim i srednjim preduzećima

Biznis 14. sep 202117:005 komentara
Izvor: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da će Evropska investiciona banka (EIB) kreditirati mala i srednja preduzeća u Srbiji sa 200 miliona evra.

Pročitajte još:

„Od tog iznosa 110 miliona evra biće upotrebljeno za likvidnost preduzeća a 90 miliona za investicione aktivnosti, odnosno za nabavku opreme kako bi se dodatno umanjile negativne posledice pandemije i doprinelo rastu srpske ekonomije“, rekao je Mali.

Mali je ukazao da Srbija ove godine, prema konzervativnim procenama, očekuje privredni rast od 6,5 odsto, navodeći da je javni dug na nivou od 55,5 odsto bruto nacionalnog dohotka, da je stopa nezaposlenosti pod kontrolom i da je Srbija u vreme pandemije dosad pomogla privredu sa oko osam milijardi evra i sačuvala radna mesta.

EIB je od 2008. godine uložila više od 365 miliona evra u projekte u oblasti zdravstvene zaštite na Zapadnom Balkanu, kazala je potpredsednica EIB Liliana Pavlova u razgovoru sa ministrom finansija Srbije.

Više od 200 miliona evra uloženo je u modernizaciju, obnovu i proširenje tercijalnih bolničkih usluga u Srbiji koje pružaju klinički centri u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, navela je Pavlova.

Klinički centar u Nišu, rekonstruisan uz pomoć ovog kredita proširio je kapacitete te sada više od 2,5 miliona građana sa juga Srbije ima bolji pristup zdravstvenim uslugama u tom objektu, rekla je potpredsednica EIB.

Ona je dodala da je oko 50 miliona evra uloženo i u rekonstrukciju 20 regionalnih bolnica u Srbiji i dva instituta uključujući Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” gde je EIB podržala modernizaciju proizvodnje vakcina sa 3,6 miliona evra.

Sagovornici su istakli da je druga važna oblast saradnje energetika i zelena tranzicija.

U maju ove godine potpisan je finansijski ugovor za Gasni interkonektor Niš-Dimitrovgrad-Bugarska, vredan 85,5 miliona evra, a biće finansiran kreditom EIB od 25 miliona evra.

Osim novca iz zajma, obezbeđena su i nepovratna sredstava EU (IPA) za finansiranje ovog projekta u iznosu od 49,5 miliona evra dok će ostali troškovi biti pokriveni iz budžeta Srbije, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar