Mali: Prijave za državnu pomoć od po 30 evra u drugoj polovini aprila

Ekonomija 31. jan 202109:58 > 12:53
Siniša Mali
N1/arhiva

Prijave za državnu pomoć od po 30 evra počeće u drugoj polovini aprila, a isplate se očekuju u maju i novembru, najavio je ministar finansija Siniša Mali i dodao da penzioneri nemaju obavezu da se prijavljuju.

On je na Televiziji Prva rekao da je zadržan isti sistem kao kod prijave za pomoć od 100 evra 2020. godine, odnosno da će se građani prijavljivati preko kol centra ili sajta Trezora.

POVEZANE VESTI:

„Započinjemo novi paket mera sa 60 evra za sve građane koji se prijave i po još 50 za najstarije građane jer su oni najugroženiji“, rekao je Mali i najavio da će po 50 evra panzioneri dobiti u septembru, što će biti ukupno 110 evra u 2021. godini.

Ministar je istakao da je prva prijava dovoljna za obe rate pomoći, a da penzioneri kao ni korisnici socijalne pomoći, nemaju obavezu da se prijave već će pomoć dobiti atomatski.

„Imamo veće prihode od planiranih, država ima para i želi deo da vrati građanima“, rekao je ministar finansija.

On je, povopdom najavljenih mera državne podrške privredi, rekao da je iznos od 235 milijardi dinara „usmeren ka privredi i građanima, kako bi se na pravi način odgovorilo ekonomskim izazovima nastalim usled pandemije, dostigao rast BDP od šest odsto i održao stepen zaposlenosti“.

„Država kroz svoju odgovornu politiku preuzima najveći teret krize. Ovu pomoć budžet može da izdrži, mi imamo novca, nama su zdrave javne finansije i hoćemo da deo tog novca vratimo građanima Srbije. Hoćemo da podržimo građane Srbije, uz zadržavanje makroekonomske stabilnosti“, rekao Mali.

Mali je rekao da se nastavlja saradnja sa američkom Međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC) na utvrđivanju garantne šeme vredne milijardu dolara i da je ta korporacija „spremna da podrži garantne šeme za sprsku privredu“.

U narednih nekoliko nedelja će biti potpisan sporazum sa njima, najavio je Mali.

On je najavio da će, nakon povratka iz Francuske, već u petak, imati razgovor sa Međunarodnim monetarnim fondom i da očekuje da će polovinom ove godine imati dogovreni novi aranžman, saopštilo je Ministarstvo finansija.