Mali: Privrednici neće imati ni dinar troška za nove fiskalne uređaje

Biznis 16. jun 202111:28 > 17:30 komentara
Siniša Mali, fiskalna kasa, račun, fiskalizacija
FOTO TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Novi sistem fiskalizacije biće potpuno besplatan za obveznike, privrednici neće imati nijedan dinar troška, kaže ministar finansija Siniša Mali.

„Budžetom smo opredelili tri milijarde dinara za e-fiskalizaciju i ako treba dodaćemo još da ne bismo opteretili privredu“, istakao je Mali na skupu kome prisustvuju proizvođači fiskalnih uređaja.

Na iskazanu bojazan prisutnih proizvođača hardvera i softvera za fiskalne uređaje da će biti potreban određeni prelazni period jer korisnici ne mogu preko noći da pređu s jednog na drugi sistem fiskalizacije, Mali je rekao da je predviđeno zakonom da novi sistem zaživi od 1. januara 2022, ali da je u dogovoru sa Poreskom upravom ostavljena mogućnost promene.

„Mobilni telefoni, tableti, kompjuteri – svi ti uređaji mogu da budu fiskalni uređaji“, rekao je Mali posle simuliranja kupovine i izdavanja fiskalnog računa mobilnim telefonom.

„Mi izmenu zakona možemo relativno brzo da sprovedemo u parlamentu. Želim da izbegnem bilo kakav pritisak da nešto mora sada i mora odmah“, naveo je Mali i istakao da će se eventualni prelazni period meriti nedeljama, nikako mesecima.

Kao što je portal N1 već pisao, novim zakonom i pratećim podzakonskim aktima predviđa se mnogo širi obuhvat obveznika koji će morati da koriste fiskalni uređaj.

E-fiskalizacija se uvodi od 1. januara 2022. godine, čime je predviđeno onlajn očitavanje fiskalnih računa i uvid poreznika u transakcije u momentu nastanka.