Mali: Samostalnim radnicima u kulturi uplaćeno po 90.000 dinara pomoći

Biznis 06. avg 202113:124 komentara
Izvor: N1

Danas je isplaćena novčana pomoć u iznosu od po 90.000 dinara neto, kao i pripadajući doprinosi, za ukupno 777 samostalnih radnika u kulturi razvrstanih u osam udruženja kojima prošle godine nije isplaćena ta pomoć, potvrdio je ministar finansija Siniša Mali. Iz ministarstva je saopšteno da je za ovu vrstu pomoći izdvojeno oko 83,3 miliona dinara.

Siniša Mali je precizirao da je novac danas prebačen udruženjima, a da će ta udruženja uplatiti novac članovima na koje se ova mera pomoći odnosi.

Pročitajte još:

Ova mera se, precizirao je, odnosi na one koji imaju status lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, a tu spadaju samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni saradnici i samostalni izvođači kulturnih programa.

„Nastavljamo sa sprovođenjem trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije u cilju ublažavanja posledica pandemije korona virusa. Sledi nam i uplata pune minimalne zarade za ugostitelje, turističke agencije, licencirane turističke vodiče i pratioce, kao i hotele, odmarališta i rent-a-kar agencije. Oni su punu minimalnu zaradu dobili u julu mesecu, a 16. avgusta će im biti uplaćena još jedna“, rekao je Mali.

Po planiranoj dinamici nastaviće se, najavljuje se u saopštenju, i isplate pomoći građanima i privredi u okviru trećeg paketa.

Mali je naveo da će autoprevoznici krajem avgusta dobiti petu ratu sektorske pomoći, a naglasio je i da će penzioneri u septembru mesecu dobiti pomoć u visini od 50 evra, kao i da će svi punoletni građani u novembru dobiti po 30 evra, a zatim u decembru i dodatnih 20 evra.

„To znači da će penzioneri do kraja godine od države dobiti ukupno 100 evra, a svi ostali punoletni građani po 50 evra. Osim toga, tu je i nova mera podrške za naše najstarije sugrađane, koji će početkom sledeće godine dobiti po 20.000 dinara“, naveo je ministar finansija.

Komentari

Vaš komentar