Mali: Srbija ima za povišicu penzija

Biznis 17. jun 202217:39 11 komentara
Tanjug - Sava Radovanović

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je u razgovoru sa šeficom Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Julijom Ustjugovom da je Srbija potpuno finansijski stabilna i da ima novca za najavljeno povećanje penzija između 18 i 20 odsto, a ideja je da penzije budu usklađene u dva navrata – u oktobru ili novembru i u januaru.

Mali i Ustjugova tazgovarali su o predlogu budućih fiskalnih pravila, posebno o povećanju penzija i izmeni švajcarske formule radi usklađivanja rasta penzija, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Povezane vesti

Udeo penzija u BDP u Srbiji je 9,2 odsto, što omogućava vanrednu indeksaciju i modifikaciju švajcarske formule, a da se pri tome ne ugrozi održivost javnih finansija, rekao je Mali.

„Ideja nam je da ukoliko je udeo penzija ispod 10 odsto BDP, imamo pravo na vanredno usklađivanje. Ako su penzije između 10 i 10,5 odsto BDP da se usklađuju sa rastom prosečnih zarada u privredi, ako su između 10,5 i 11 odsto da bude švajcarska formula, a da iznad 11 odsto, da ih usklađujemo sa inflacijom“, naveo je Mali.

On je naglasio da je Srbija „potpuno finansijski stabilna“ i da ima novca za najavljeno povećanje penzija između 18 i 20 odsto, a ideja je da penzije budu usklađene u dva navrata – u oktobru ili novembru, i u januaru, navelo je u saopštenju Ministarstvo.

Uz konsultacije sa stručnim timom MMF treba da bude usvojeno novo fiskalno pravilo o dugu i deficitu, kako bi se obezbedila dugoročna fiskalna održivost.

Razgovori sa MMF će biti nastavljeni, kako bi se našlo najoptimalnije rešenje za očuvanje fiskalne stabilnosti, u uslovima svetske ekonomske krize, saopštilo je MInistarstvo.