Mali: Srbija je ekonomski jaka i stabilna, Hil kaže – želimo da bude još jača

Biznis 28. okt 202214:3329 komentara
N1

Ministar finansija Siniša Mali naglasio je u razgovoru sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom da je Srbija ekonomski jaka i stabilna, dok je Hil pohvalio postignute makroekonomske rezultate, ukazujući da SAD žele da Srbija uspe i bude još jača i otpornija.

Na sastanku je bilo reči o garantnoj šemi koju Američka korporacija za međunarodno razvojno finansiranje (DFC) uz podršku Ministarstva finansija sprovodi sa bankama u Srbiji, a putem koje će srpskoj privredi postati dostupan širok spektar finansijskih proizvoda po najpovoljnijim uslovima, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Povezane vesti

Tokom decembra će biti i zvanično predstavljena ova garantna šema, a na taj način, preduzećima će biti pružena pomoć da rastu, da otvaraju nova radna mesta i očuvaju poslovanje i u teškim vremenima.

Sagovornici su se posebno osvrnuli na inicijativu Otvoreni Balkan, složivši se da je to dobra ideja i sjajna prilika za bolju povezanost, lakše kretanje ljudi i roba, nova radna mesta, navodi se u saopštenju.

Mali je kazao da je Srbija potpuno posvećena toj inicijativi, ocenjujući da kroz ekonomiju možemo da učinimo čudo i da se tako dodatno povežemo sa regionom.

Mali i Hil su razgovarali i o infrastrukturnim projektima, sa posebnim osvrtom na Moravski koridor. Ministar je ukazao da aktuelna svetska kriza nije zaustavila velike infrastrukturne projekte koji su važni za rast naše ekonomije, uz napomenu da je Moravski koridor,  na čijoj izgradnji radi američki konzorcijum, od izuzetnog značaja.

Sagovornici su ocenili da je saradnja dve zemlje na visokom nivou i kao primer naveli kompanije koje investiraju u Srbiji poput NCR, a ambasador Hil je ukazao da Srbija ima dobre kadrove i stručne, mlade ljude.

Komentari

Vaš komentar