Mali u decembru najavljuje platu od 720 evra, a većina daleko ispod proseka

Biznis 27. nov 202219:2637 komentara

Prosečna zarada u decembru, prema najavama ministra finansija Siniše Malog, biće 720 evra. Decembarske plate, zahvaljujući bonusima, su i inače veće, ističe Dušan Nikezić iz Stranke slobode i pravde. Pitanje je međutim, kolika je plata koju prima najveći broj građana, a ona je manja od prosečne, i ona nije dovoljna da isprati rast cena svih životno važnih proizvoda kažu ekonomisti.

Teško je setiti se proizvoda koji u poslednjih godinu dana nije poskupeo. Plate i penzije vrede sve manje. Kolika bi trebalo da bude plata koja bi išla u korak sa inflacijom i sa kojom bi se živelo normalno, pitali smo Beograđane.

Povezane vesti

„Za porodicu četvoročlanu, bar 1.200 evra. A za pojedinačnog čoveka jednog – 500-600 evra bi bilo dovoljno za ove osnvone stvari“.

„Mnogo je skupo, ne mogu da vam dam precizan odgovor, ali za četvorčlanu porodicu hiljadu evra dve plate. za normalan život“.

„Normalno je recimo, neki minimalac, pa ne manje od 100 000, ne manje. Kako može normalno? A i to nije normalno ako plaćaš stan“.

„Minimalno od 60 000 do 80 000, da bi mogao čovek da opstane. Jer znate šta znači međugodišnja inflacija od 15 odsto. Sad će biti povećanje penzija i to je u redu, ali vidite i ovo“.

Prosečna plata u decembru, najavljuje ministar finansija biće 720 evra. No najveći broj građana prima platu nižu od prosečne.

„Kada biste pogledali tu medijalnu zaradu, ona bi bila čak za 20 000 manja. Dakle postoji velika ekonmska nejednakost. postoji jedan procenat stanovništva u Srbiji koji primaju zaista velike plate. Sami ste spomenuli IT sektor, a s druge strane imamo veću popoulaciju koja se nalazi ispod tog proseka i koji primaju, primera radi 40 – 45 hiljada“, kaže profesor ekonomije na Univerzitetu Singidunum Nikola Stakić.

Dušan Nikezić iz Stranke slobode i pravde ukazuje i da decembarka prosečna plata ne može da bude reper jer se tada isplaćuju bonusi.

„Ono što svi možemo da vidimo i osetimo je da je su u poslednjh godinu dana svi osnovni životni proizvodi poskupeli za preko 30 a mnnogi i preko 50 odsto, dok su minalmne zarade porasle samo devet odsto, a penzije samo pet odsto“, navodi Nikezić.

Zvanična godišnje inflacija u oktobru je bila 15 odsto, i ako bi prosečna plata i skočila do sledeće godine za 15 odsto, a inflacija se usporila, kako se predviđa, to ne bi značilo nužno i bolji kvalitet života.

„Ono što građani treba da prave razliku – jedno je nivo cena, a drugo je inflacija. Teško da možemo da očekujemo da će se ovaj nivo cena koji je galopirajući za sve proizvode i usluge vratiti“, upozorava profesor Stakić.

N1

Svakako bolje da plate rastu nego stagniraju, kaže profesor Stakić. Ostaje pitanje čije će plate podići prosek zarada u Srbiji, odnosno kako stara dosetka o statitsci kaže – ako polovina građana jede kupus a polovina meso – svi u proseku jedemo sarme, a i one su sve skuplje.

Komentari

Vaš komentar