Mali: Za 100 evra se prijavilo 1.019.796 mladih, isplata tokom naredna tri dana

Ekonomija 31. jan 202212:40 8 komentara
Unsplash/Markus Spiske

Za novčanu podršku države od 100 evra ukupno se prijavilo 1.019.796 mladih, a isplata počinje 1. februara, uplatom na račune 300.000 građana, rekao je ministar finansija Siniša Mali. Isplata će, kako je najavio, trajati tri dana, zaključno sa 3. februarom.

„Broj prijavljenih govori koliko smo dobro pogodili kada smo definisali ovu pomoć mladima. Već sutra će početi isplata, koja će trajati 1, 2. i 3. februara. Stvorena je doza optimizma kod mladih, a pokazali smo i snagu naših javnih finansija. Prijava je trajala dve nedelje, od 15. do 30. januara“, naveo je ministar finansija za TV Prva.

Pročitajte još:

On je konstatovao da se „stvorila lepa i pozitivna atmosfera“, kao i da su mladi već osmislili na šta će taj novac potrošiti.

Kako je naveo, prvog dana isplate, pomoć od 100 evra, odnosno u dinarskoj protivvrednosti 11.758,56 dinara, biće uplaćena na račune oko 300.000 građana, drugog dana na račune još oko 350.000 njih, a trećeg dana novac može očekivati ostatak prijavljenih. Za tu meru pomoći država je, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, izdvojila oko 12 milijardi dinara.

On je rekao i da je samo dan pre početka prijave za 100 evra, isplaćeno 10.000 dinara svim zdravstvenim radnicima, a 10. februara će biti uplaćeno i po 20.000 dinara penzionerima.

„Nakon dve godine teške ekonomske krize u celom svetu i pandemije, naša zemlja pokazuje svoju snagu, naše javne finansije su stabilne, mi novca imamo i svako obećanje ispunjavamo u dan i u dinar. Tako ćemo i nastaviti“, istakao je on i dodao da država trenutno na računu ima 146,3 milijardi dinara.

Mali je podsetio da je u poslednje dve godine 8,7 milijardi evra država izdvojila za pomoć privredi i građanima, što čini gotovo 18 odsto BDP-a.

„Pogledajte rezultat, mi smo prošle godine imali stopu rasta BDP-a od 7,5 odsto, a kumulativno u prošloj i 2020. godini ostvarili smo rast od 6,5 procenata, najveći u Evropi, i to u doba najveće ekonomske krize. Uprkos pomoći koju smo pružili, nama je udeo javnog duga u BDP-u 51,4 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 procenata, kojeg se i mnogo veće i razvijenije zemlje ne drže, već im je javni dug otišao i preko 100 odsto. Dakle, mi smo pokazali da umemo i znamo da pobeđujemo u oblasti u kojoj do sada nismo pobeđivali“, naveo je Mali.

Nije tačno da je „šakom i kapom“

Kako je objasnio, iako pojedini govore da država deli novac „šakom i kapom“, to nije tačno, jer pomoć dobijaju samo oni koji se za nju prijave.

„Naša država pokazuje koliko je stabilna i jaka, da može da bude tu kada je pomoć potrebna. Da nismo reagovali sa paketima pomoći doživeli bismo isti scenario koji je bio širom sveta – zatvorene fabrike i radna mesta. Mi taj scenario nismo imali. Nasuprot tome, mi smo samo prošle godine ostvarili strane direktne investicije u iznosu od 3,9 milijardi evra, što je veći iznos čak i u odnosu na 2019. godinu, pre krize. Ne samo da smo spasili našu ekonomiju, već smo u doba krize uspeli da održimo kredibilitet među stranim investitorima. Nije tačno da oni dobijaju veće subvencije, one su iste za sve investitore. Svi oni zapošljavaju srpske radnike, izvoz ide iz Srbije i naša zemlja ostvaruje devizni priliv“, rekao je Mali.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare