MAT: Industrijska proizvodnja u Srbiji u martu veća za 6,1 odsto

Biznis 10. maj 202115:44 > 15:45 2 komentara
Shuttertock / PopTika

Industrijska poizvodnja u Srbiji je u martu ove godine međugodišnje povećana za 6,1 odsto, proizvodnja prerađivačke industrije za 6,5 odsto, elektroprivrede za pet, a rudarstva za 5,7 odsto, navodi se u najnovijem broju mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

„Od 24 oblasti u preradjivačkoj industriji njih 20 imalo je rastući trend. Ukupna proizvodnja ne samo da raste, već se rast ubrzava“, naveli su autori MAT-a.

Pročitajte još:

Vrednost izvoza u martu je iznosila oko 1,88 milijardi evra i premašila je vrednost iz istog meseca 2020. godine za 35 odsto, a vrednost uvoza je povećana za 11,6 odsto i iznosila je 2,37 milijardi evra.

Značajan je porast izvoza prerađivačke industrije koji je u martu iznosio 34 odsto, a razlika u vrednosti izvoza u martu ove i prošle godine je 429 miliona evra.

Stručnjaci MAT-a naveli su da su u martu snižene cene usluga, najviše zahvaljujući pojeftinjenju turističkih paket-aranžmana za oko 16 odsto, a povećane su cene proizvoda iz potrošačke korpe.

U autorskom tekstu o tehnološkom restrukturiranju urednik MAT-a Ivan Nikolić naveo je da je istraživanje pokazalo da je poslednjih godina robni izvoz tehnološki napredniji.

„Srbija je od 2005. do 2020. godine povećala vrednost robnog izvoza za 4,7 puta, Poljska 3,3 puta, a Bugarska, koja se u tom periodu preporodila, za 2,8 puta“, naveo je Nikolić.

Istraživanje je pokazalo da raste izvoz proizvoda visoke tehnološke složenosti iz Srbije, pa je za poslednjih 15 godina vrednost te robe u izvozu povećana skoro 15 puta.

Nikolić je naveo da Srbija sada izvozi oko 15 odsto više proizvoda visoke i srednje tehnološke složenosti u odnosu na Hrvatsku dok je pre 15 godina njihov izvoz tih proizvoda bio petostruko veći.

Izvoz proizvoda srednje i visoke složenosti čini danas trećinu ukupnog izvoza iz Srbije, a pre 15 godina iznosio je 13,5 odsto, naveo je Nikolić.