MAT: Umeren rast zaduženosti privrede Srbije u 2020. godini

Biznis 08. feb 202114:45 komentar
Pixabay

Rast zaduženosti privrede Srbije u 2020. godini bio je umeren, navodi se u poslednjem broju mesečnika "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT). Učešće korporativnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) je krajem prošle godine u odnosu na četvrto tromesečje 2019. uvećano za 2,3 procentna poena, na nivo od 26,1 odsto.

Dug privrede je i dalje za gotovo četvrtinu niži u odnosu na rekordu zaduženost, čiji je maksimum u prošloj deceniji dostignut tokom trećeg tromesečja 2012. godine, kad je bio 33,5 odsto BDP.

„Taj dug čine ukupna potraživanja domaćeg bankarskog sektora od javnih preduzeća i privrednih društava u Srbiji, koji obuhvataju i korporativne obveznice, kao novi vid finansiranja privrede koji je otpočeo u septembru prošle godine“, naveli su stručnjaci MAT-a.

Dodaje se da ne bi bilo značajnijih promena i ukoliko bi se taj dug uvećao i za ino-zaduživanja preduzeća već bi neto saldo zaduženosti bio povoljniji jer su u periodu januar-septembar 2020. smanjene finansijske obaveze domaćih rezidentnih preduzeća prema nerezidentima.

Srbija je i tokom 2020. očuvala visoku efikasnost u funkcionisanju finansijskog tržišta, a bankarski sektor je adekvatno kapitalizovan i otporan na rast kreditnog rizika uprkos nepovoljnih makroekonomskih kretanja koje izaziva kovid 19, ocenili su autori MAT.

O tome, kako se navodi, svedoči i učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima koje je krajem prošle godine smanjeno na najniži nivo od početka primene Strategije za rešavanje pitanja nenaplativih kredita.

U novembru 2020. godine je, kako navodi MAT, prerađivačka industrija ozbiljnije pala međugodišnje za čak 3,9 odsto, što je najveći pad posle maja, tako da je i kumulativno, u periodu januar-novembar, zabeležen pad za 0,4 odsto.