Matić: Broj onlajn kupovina porastao na 14,3 miliona u 2020. godini

Ekonomija 24. mar 202112:57 1 komentar
N1

Broj onlajn kupovina u Srbiji je sa sedam miliona u 2019. godine porastao na 14,3 miliona u 2020, rekla je danas na onlajn predstavljanju vodiča za e-trgovce ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Vodič za elektronsku trgovinu, koji je sastavilo Ministarstvo u saradnji sa Američkom organizacijom za međunarodni razvoj (USAID) bi trebalo da edukuje trgovce o tome šta je elektronska trgovina, koji su propisi koji je uređuju, kao i da pruži praktične savete u svrhu unapređenja ovakvog načina kupovine.

Direktorka USAID projekta saradnje za ekonomski razvoj Dragana Stanojević rekla je da ovaj vodič treba da pomogne preduzetnicima da prilagode svoje poslovanje zahtevima „nove normalnosti“ u doba pandemije korona virusa.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Stojković kazao je da je vodič napravlje na jeziku koji mogu da razumeju i oni koji nemaju formalno obrazovanje i koji još uvek ne posluje u elektronskoj trgovini.

Kako je precizirao, u vodiču pored ostalog može da se nađu delovi o planiranju prodaje putem interneta, o tehničkim rešenjima za olajn prodavinice, koracima u razvoju biznisa u e-trgovin, pravnoj regulativi, odnosno pisima koji uređuju elektronsku trgovinu, načinu plaćanja, dostavi provoda i marketingu ue-trgovini, kao i promerima dobre prakse.

Predstavnik „eКomerc Asocijacije Srbije“ Mihailo Ponjavić istakao je da je vodič je azbuka e-biznisa u kome su na jednom mestu sublimirana sva znanja za one koji hoću da uđu u e-trgovinu.

„E-trgovina je najbrže rastući segment koji se pokazao otpornijim od klasične trgovine. To je koncept budućnosti“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, predviđanja koja je video za ovu godinu pokazuju da će ukupna investicija u potrošnju u e-komercu u Srbiji prevazići 400 miliona evra.

On je dodao i da su najveći rast u vreme pandemijske krize imali e-trgovci koji su prodavali sportsku opremu i rekvizite i čiji su onlajn šopovi beležili rast veći od 300 odsto, potom oni koji prodaju tehniku i male kućne aparate, trgovci hranom, ali i servisi za dostavu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare